Οσα και να γραφτούν για τον γέροντα Ειρηναίο Γαλανάκη, τέως Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, δεν θα είναι αρκετά για να δηλώσουν την προσωπικότητα, τη μεγαλοσύνη του άξιου ιεράρχη της Κρήτης! Ξεχωριστή σημασία, ωστόσο, έχουν τα πάρα πολλά σημειώματα: ρίμες, μαντινάδες μικρά και μεγάλα κείμενα από πολλούς ανθρώπους του τόπου μας, που θέλοντας να δείξουν την αγάπη τους στον σεβάσμιο παππού της Κρήτης Ειρηναίο φέρνουν στα γραφεία μας! Κάποια από αυτά δημοσιεύουμε σήμερα με αφορμή τα 101 χρόνια από τη γέννησή του και με τις ευχές όλων μας να τον συντροφεύουν!

N.E.K.

Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης

Γράφει ο Γεώργιος Αθαν. Βλαστάκης, 'Λουσακιανός"

Στις 11 Ιανουαρίου 2012 ο ποιμενάρχης μας Ειρηναίος Γαλανάπης συμπλήρωσε τα 101 του χρόνια παι οδεύει στα 102. Συμβουλεύτηκα συγγενικό του πρόσωpο για να γράψω τη σωστή ημερομηνία: 11. 1. 1911. Μία πορεία φωτός, αγάπης και ζωντανή υπηρέτηση της Αγιότητας της Ορθόδοξης πίστης μας. Ο άνθρωπος που αγκάλιαζε όλους τους ανθρώπους, όλων των εθνικοτήτων. Ο οραματιστής της βοήθειας των φτωχών κατοίκων της περιοχής μας που δεν εχαν την οικονομική δύναμη να σπουδάσουν ια παιδιά τους. Εάν ανατρέξουμε στο παρελθόν, εποχές του 1970, θα δούμε ότι στα οικοτροφεία της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου παι Σελίνου φιλοξενούνται μαθητές απ' όλα τα διαμερίσματα του Νομού μας. Πράγμα που έδωσε τόσους φωτεινούς επιστήμονες στον τόπο μας και στο εξωτερικό! Η Κίσαμος και οι άλλες επαρχίες τον ευγνωμονούσαν και τον ευγνωμονούν! Τα Ιδρύματά του ήταν ευρείας αποδοχής, όχι μόνο στην Κίσαμο και στο Σέλινο που ήταν η αρμοδιότητά του, αλλά και των άλλων επαρχιών. Τα έζησα τα χρόνια αυτά και μπορώ να επιβεβαιώσω!

Ο σεβάσμιος πατέρας αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος θ. Χατζήνικολάου, καθηγητής μας για πολλά χρόνια, γράφει σ' ένα άρθρο του: Οι ανθρώπινες κοινωνίες, όπως τη δική μας, έχουν ανάγκη να έχουν στους κόλπους τους αγίους ανθρώπους, που ενσαρκώνουν τις ανώτερες πνευματικές και ηθικές αξίες της κατά Χριστό ζωής. Και δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε στη γνώμη του αγαπητού μας ιεράρχη και δασκάλου! Για τον σεβαστό μας Ειρηναίο Γαλανάκη θέλω να γράψω πολλά, αλλά είμαι σίγουρος ότι κάτι θα παραλείψω και δεν το θέλω.

Έχουν εκδοθεί βιβλία που όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει και να μάθει την πραγματική αλήθεια. Εγώ θα αρκεστώ σε αυτά τα λίγα και να δηλώσω ότι οι θρησκευτικοί δεσμοί με την οικογένεια μας, μου δίνουν την υποχρέωση να τιμήσω την περασμένη αιώνια ζωή του και να του ευχηθώ ν' αντέξει του χρόνου τη φθορά και να μας δίνει η μορφή του την ευχή του να ζήσουμε, να τον έχουμε πρότυπο αγάπης, φωτεινή πηγή, ιεροσύνη και να είμαστε ταπεινοί προσκυνητές της αγιοσύνης του!
Στίχοι:
1) Στο Νεροχώρι (Αποκόρωνα) ένα λαμπρό άστρο για πάντα θάναι/ και θα φωτίζει τσι γενιές με πίστη ν' αγαπάνε.
2) Με τα χρυσά τα γράμματα έγραψες ιστορία στην ποίηση στην αθρωπιά και στη φιλευσπλαχνία.
3) Δεχόσουνα καλόπιστα των χριστιανών τη γνώμη και οδηγούσες τσοι πιστούς μ' αναψυχή και τόλμη.
4) Ο ποιμενάρχης ο καλός, ο άνθρωπος της πίστης ο μέγας οραματιστής τσ' αγάπης ο τεχνίτης.
5) Ανήμπορους μα και φτωχούς βοηθούσες κάθε μέρα γιατί τη χάρη του Χριστού εφόρουνες για στέμμα.
6) Οικοτροφεία και σχολές στολίζανε τον τόπο και η μορφή σου του θεού έμοιαζε των αθρώπω.
7) Καράβια, ΑΝΕΚ μα και νερά Στυλ' ήσουν πρωτοπόρος και πάντοτε επέρναγε ο σεβαστός σου λόγος.
8) Οι σκέψεις σου γινότανε πράξεις στο πέρασμά σου γιατ' ήτανε τση λογικής οι πόθοι απ' την καρδιά σου.
9) Στην Κίσαμο και Σέλινο το έργο είναι μεγάλο και τ' ευεργέτη έγραψες τ' όνομα δίχως άλλο.
10) Ούλους τσ' ανθρώπους μάγευες με τη σεπτή μορφή σου κ' οράματα πρωτότυπα είχες μες την ψυχή σου.
11) Τεράστια η προσφορά στον τόπο μας υπάρχει και στο πλανήτη η φήμη σου πάντα μια θέση θα 'χει.
12) Η προσφορά, το έργο σου παντού θα λαμπυρίζει και για αιώνες τσ' αθρωπιάς τσι σκέψεις θα φωτίζει.
13) Έπραξες τ' ακατόρθωτα σ' όλη την οικουμένη κ' η φλόγα της αγάπης σου παντού θαν' αναμμένη.
Και τελειώνω: Μ' ευλάβεια στεκόμαστε, τα έργα σου θαρρούμε πατέρα, ιεράρχη μας και σε δοξολογούμε!

Ο επίλογος μου είναι: Ευχόμαστε το ζυμωτό, τσ' άξιας προσφορά σου Προζύμι να γεννή φωτός σ' όλα τα ποίμνιά σου!"

Ο δεσπότης

Στην Κίσαμο nou βρίσκεται, σ' τση Κρήτης την μιαν άκρη, νιώθουμε σήμερα καυτό τσ' ανάμνησης το δάκρυ. Από εδώ ξεκίνησε, σαν ήμουν εγώ νέος, αθόρυβα και ταπεινά ο Μέγας Ειρηναίος. Εδώ τον επιλέξανε για να γενεί δεσπότης και τ' όνομά του έμαθε όλη η ανθρωπότης. Μεγάλος οραματιστής κι άνθρωπος των γραμμάτων, στην Κίσαμο και Σέλινο φέρνει τα πάνω κάτω.

Με του Θεού τη δύναμη το έργο του θ' αρχίσει, νέα Αρχιεπισκοπή θα ανοικοδομήσει. Σε κληρικούς και λαϊκούς σκορπίζει την ελπίδα, η ως τότε στασιμότητα γίνεται καταιγίδα. Μ' επιμονή κι υπομονή, με θέληση και πίστη, παίζει το ρόλο του 'πουργού κι όπου μπορεί του χτίστη. Στη Κίσαμο, σ'τσι Βουκολιές, μα και στο Κολυμπάρι, μεγάλα έργα έκανε, με του Θεού τη χάρη.

Σε Κάντανο, Παλιόχωρα κι άλλα χωριά ακόμη, σύντομα της ανάπτυξης ανοίξανε οι δρόμοι. Οικοτροφεία, άσυλα, σχολές για τα παιδιά μας, που ήταν όνειρο ζωής, τα βλέπομε μπροστά μας. Μα κάποιοι τ' επιβάλανε, να φύγ' από την Κρήτη, στη Γερμανία οργάνωσε τσ' Ορθοδοξίας σπίτι. Άφησ' εκεί το στίγμα του, μα γύρισε και πάλι, εδώ που τον περίμενε μια ανοιχτή αγκάλη.

Συνέχισε το έργο του χρόνια πολλά ακόμη, ώσπου επέδρασαν κι εδώ της φύσεως οι νόμοι. Μα ό,τι εκατάφερε θα μείνει στον αιώνα, για τούτο και 'μεις σήμερα, ας κλείνουμε το γόνα. Επιτροπή συστήθηκε κι επέλεξε τον τρόπο, να παραμείν' ο Γέροντας στη μνήμη των ανθρώπω. Μουσείο αναγείρεται σύντομα στο Καστέλι και ντοκουμέντα θα μπορεί ν' αφήσει όποιος θέλει. Που να θυμίζουν ες αεί, στσ' επόμενους βεβαίως, πως από 'δω επέρασε παλιά ο Ειρηναίος. Και να τιμήσουν ζωντανό τον Γέροντα Δεσπότη, π' άνοιγε δρόμους διάπλατους για να περνά η νεότη. Κι όταν Αυτός θα βρίσκεται στο σπίτι των Αγγέλων μαζί με όλους όσο ζω να τον θυμούμαι θέλω.

Εννιαχωριανός