Αρχισαν χθες το απόγευμα στη Λευκωσία οι εργασίες του 11ου συνεδρίου των Προέδρων των Συνόδων των Επισκόπων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων του συνεδρίου, που πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέιφ, είναι το θέμα της ποιμαντικής της νεολαίας.

Στο Συνέδριο λαμβάνουν μέρος εννέα Επισκοπικές Σύνοδοι, της Αλβανίας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κύπρου, Ελλάδας, Μολδαβίας, Ρουμανίας, της Διεθνούς Συνέλευσης ΣΣ Κύριλλου και Μεθόδιου, και Τουρκίας.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέιφ, ο Πάτερ Δημοσθένης Δημοσθένους ως αντιπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Φουάντ Τουάλ, ο Αρχιεπίσκοπος Αντόνιος Φράνκο, Αποστολικός Νούτσιος στην Κύπρο και ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη των Μαρωνιτών Guy Noujaim.

Στο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέιφ αναφέρθηκε στη σχέση των δυο εκκλησιών καθώς επίσης στο θέμα του συνεδρίου, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι οι νέοι να ζουν τη ζωή τους με βάση τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού.

Ανέφερε, επίσης ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να νοιώθουν υπερήφανοι που ανήκουν στην εκκλησία του Ιησού Χριστού και που έχουν πίστη σ’ Αυτόν με στόχο τη δημιουργία ενός κόσμου όπου θα επικρατεί η αγάπη, η ειρήνη και η συμφιλίωση.

Η συζήτηση για την ποιμαντική της νεολαίας θα ολοκληρωθεί με εκδήλωση για την νεολαία που θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο του Αγίου Μάρωνα στην Ανθούπολη, το Σάββατο

Μια άλλη πτυχή των εργασιών περιλαμβάνει μια σειρά συναντήσεων οικουμενικής φύσης καθώς και με την τοπική καθολική κοινότητα. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν με τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο και στη Λεμεσό με όλο τον καθολικό κλήρο της Κύπρου.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους Φραγκισκανούς Αδελφούς στη Λευκωσία στην Εκκλησία του Τίμιου Σταυρού.

Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν τη συλλογή αρχαίων και μοντέρνων εικόνων της Αρχιεπισκοπής που στεγάζεται στην Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών στη Λευκωσία και το Βυζαντινό Μουσείο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου .

Το Σάββατο οι επίσκοποι θα επισκεφθούν τους εγκλωβισμένους στα χωριά των Μαρωνιτών (Ασώματος, Καρπάσια και Κορμακίτης) στα κατεχόμενα, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.