Την πολυσχιδή προσφορά του Γέροντος Αλεξίου Ξενοφωντινού στην Ορθόδοξη Εκκλησία και το Γένος, με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών θυσιαστικής εκκλησιαστικής του διακονίας τίμησαν το Σαββατοκύριακο δεκάδες Επίσκοποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Ηγούμενοι, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και πολλές εκατοντάδες πνευματικά τέκνα του πολιού γέροντος.

Επίκεντρο των διήμερων επιστημονικών και λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν το Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, καρπός του οράματος και της έμπνευσης του γέροντος Αλεξίου, που τυγχάνει και κτίτορας του περίλαμπρου αυτού μοναστηριού.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, οπότε πραγματοποιήθηκε επιστημονική Ημερίδα υπό τον τίτλο: Η Ορθόδοξη παράδοση και η πολιτιστική μας κληρονομιά. Στην Ημερίδα αναγνώσθηκαν μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενώπιον πλήθους κληρικών και λαϊκών, παρουσιάστηκε στον αύλειο χώρο του Ησυχαστηρίου του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, ντοκυμαντέρ το οποίο αφορούσε στην  βιογραφία του Γέροντος Αλεξίου Ξενοφωντινού. Στην βιογραφία αυτή παρουσιάστηκε με ενάργεια η πολυσχιδής ιεραποστολική δραστηριότητα του πολιού Γέροντος Αλεξίου Ξενοφωντινού. Κατόπιν ακολούθησε μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στο πρόσωπο του πνευματικού πατρός των δύο Αθωνικών Μονών Ξενοφώντος και Παντοκράτορος, του Ιερού Ησυχαστηρίου του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου αλλά και πλειάδας προσώπων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 22 Οκτωβρίου με την τέλεση πολυαρχιερατικής θείας λειτουργίας προς τιμήν του Γέροντος Αλεξίου στο Καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου με την συμμετοχή πλειάδος κληρικών και πλήθους κόσμου. Ευχή όλων στον εκλεκτό Καθηγούμενο τα έτη του να είναι πολλά, υγιεινά και ευφρόσυνα, προς δόξαν Θεού και επ'  αγαθώ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Γένους μας.