Η Αρμενία, είναι μια ιστορική χώρα που βρίσκεται ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα στο Νότιο Καύκασο. Συνορεύει στα δυτικά με την Τουρκία, στα βόρεια με τη Γεωργία, ανατολικά με το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν στα νότια. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Ασία, ενώ είχε και έχει εκτεταμένους κοινωνικοπολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ευρώπη. 

Από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα η Αρμενική παρουσία στην Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική ζωή της χώρας. Οι περισσότεροι όμως Αρμένιοι ήρθαν μετά τον Τουρκοαρμενικό Πόλεμο και τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκατεστημένοι κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Εφέτος συμπληρώνονται 180 χρόνια από την ίδρυση της Αρμενικής Εκκλησίας στην Κομοτηνή και 110 στην Θεσσαλονίκη. Ο Προκαθήμενος του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, Καθολικός κ. Αράμ Α΄ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, για να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις στη Θράκη και στη Μακεδονία, ενώ είχε συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. 

Ο Πατριάρχης των Αρμενίων κατά την παραμονή του στην Ελλάδα παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον 89,5 και στον Μάκη Αδαμόπουλο, όπου μίλησε για τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, την Γενοκτονία των Αρμενίων και τις απαιτήσεις από την Τουρκική Κυβέρνηση, αλλά και το ζήτημα της Μακεδονίας χαρακτηρίζοντας την Μακεδονία Ελληνική.

Μακαριώτατε, θα θέλαμε να μας παρουσιάσετε ένα σύντομο ιστορικό της Αρμενικής Εκκλησίας.
Η Αρμενική Εκκλησία ξεκίνησε όταν οι δύο μαθητές του Χριστού Θαδδαίος και Βαρθολομαίος δίδαξαν τον Χριστιανισμό στην Αρμενία. Ο Χριστιανισμός αποτελούσε παρρησία μέσα στην Αρμενική ζωή ακόμη και από την διάρκεια του 1ου, του 2ου και του 3ου αιώνα μ.Χ. Στο τέλος του 3ου αιώνα, το έτος 301, ο Χριστιανισμός κατέστη επισήμως, θρησκεία του κράτους στην Αρμενία. Υπό αυτήν την έννοια η Αρμενία είναι η πρώτη χώρα του κόσμου που δέχτηκε το Χριστιανισμό σαν επίσημη θρησκεία του κράτους. Η ιστορία της Εκκλησίας της Αρμενίας κατά την διάρκεια των παρελθόντων αιώνων είναι γεμάτη από θυσίες και μαρτύρια. 

διαβάστε τη συνέχεια εδώ 

Σημείωση: Οι φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα είναι από την πρόσφατη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πατριάρχη των Αρμενίων Αράμ, στην Κομοτηνή.