Αίσθηση και ποικίλες συζητήσεις προκάλεσαν τα λόγια του Αρχιεπισκόπου προς τους συνοδικούς μητροπολίτες και τους υπαλλήλους των διοικητικών υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου, στην ενημέρωση που είχαν από τον αντιπρόεδρο της ΔΙΣ, Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο για αλλαγές και τροποποιήσεις στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εγώ δεν εμπιστεύομαι πολιτικά κόμματα αλλά πρόσωπα φέρεται να είπε ο κ. Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος, κατά τις ίδιες πηγές φέρεται να διαπίστωσε ότι είναι αναγκαίο για την Εκκλησία να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα και να αποβάλλει την λογική της φωνασκίας και των αφορισμών.

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρεται να περιέγραψε με βάση και την εμπειρία των διαπραγματεύσεων που είχε για μια πλειάδα θεμάτων στα εννέα χρόνια που βρίσκεται στον αρχιεπισκοπικό θρόνο με στελέχη από τις πέντε διαφορετικές κυβερνήσεις και κόμματα την ανάγκη να επενδύσει η Εκκλησία στα πρόσωπα και στις εκάστοτε συνθήκες και δεδομένα, λέγοντας πως ό,τι επιτυγχάνεται προς όφελος της Εκκλησίας γίνεται σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων.

Νωρίτερα ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος εισηγήθηκε προτάσεις για βελτιώσεις και τροποποιήσεις στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το «Σύνταγμα» της Εκκλησίας συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ισχύος και όλοι αναγνωρίζουν ότι χρήζει αλλαγών που θα βελτίωναν και θα εκσυγχρόνισαν το νομικό καθεστώς που διέπει την Εκκλησία της Ελλάδος.