Εκτενή συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν το πλέγμα των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας με έμφαση στο φλέγον ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και ειδικότερα των περιουσιακών στοιχείων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων 11 Μητροπόλεων είχαν για περίπου μιάμιση ώρα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Παρόντες ήταν και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής και ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου που προκάλεσε την ενόχληση της Εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εκκλησιαστικές πηγές ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε επί τάπητος στον υπουργό Παιδείας την αδήριτη ανάγκη το κράτος να κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που το αφορούν, ώστε να γίνει δυνατή η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Μέσο για την αξιοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων είναι η κοινή εταιρία που έχει συσταθεί από το 2013 ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το υπουργείο Οικονομικών. Τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία που θα ενταχθούν και θα διαχειρίζονται από την εν λόγω εταιρία θα διανέμονται 50-50 ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και το κράτος. Από την πλευρά της Εκκλησία τα έσοδα αυτά θα διατίθενται για τα λειτουργικά έξοδα των ιδρυμάτων της, το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, αλλά και για την συντήρηση μνημείων και ναών.

Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ήταν η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία. Αρχιεπίσκοπος και υπουργός συμφώνησαν ότι θα ισχύσει το καθεστώς της διαρκούς αξιολόγησης των φακέλων μαθήματος και η τελική έγκριση των νέων βιβλίων θα γίνει από την αρμόδια επιτροπή της Ιεράς Συνόδου.

Ένα ιδιαίτερα φλέγον για την Εκκλησία ζήτημα είναι και η ανάγκη πρόσληψης ιερέων σε ακριτικές περιοχές, ενώ υπήρξε και συζήτηση για διαδικαστικά ζητήματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Μετά την συνάντηση Αρχιεπίσκοπος και υπουργός Παιδείας έκαναν δηλώσεις.

Ο Κώστας Γαβρόγλου υποστήριξε ότι είναι αναγκαία η λειτουργία της επιτροπής που συστάθηκε το καλοκαίρι προκειμένου να γίνει η καταγραφή, η ψηφιοποίηση και εν τέλει να δρομολογηθεί η αξιοποίηση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (σ.σ. Έχει γίνει πλήρης καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της, αλλά όχι ψηφιοποίηση όπως ζητά τώρα το υπουργείο Παιδείας). Σχετικά με το περιουσιακό ο υπουργός Παιδείας είπε πως «η καταγραφή της περιουσίας της Εκκλησίας και μεθοδολογικά δεν είναι κάτι απλό. Για αυτό και είπαμε να αρχίσουμε από Μητροπόλεις οι οποίες έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή τους, να κατηγοριοποιήσουμε και τα προβλήματα που υπάρχουν. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι «καθαρές», δηλαδή χωρίς γραφειοκρατικές, διοικητικές και δικαστικές εκκρεμότητες, υπάρχουν όμως και σύνθετα ζητήματα».

Για τις αντιδράσεις κατά των Θρησκευτικών ο Κώστας Γαβρόγλου τις χαρακτήρισε ως σποραδικές από γονείς και φορείς, όπως η ΠΕΘ, λέγοντας ότι «έχουμε δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να εκφραστεί με τον τρόπο του».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τα Θρησκευτικά είπε ότι έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία. «Οι φάκελοι όταν περάσει ο χρόνος θα ξαναεξεταστούν ως φάκελοι από την Ιερά Σύνοδο και η Ιερά Σύνοδος θα πει τότε τις απόψεις της. Τώρα το να πετάγεται ο καθένας από κάθετι διαβάζει για οποιοδήποτε λόγο προσωπικό, αντιπάθειες πολιτικό πολλές φορές και να δημιουργεί συνέχεια θέματα δεν μπορεί όλη την ώρα ο υπουργός και εμείς να συζητάμε όλη την ώρα τα ίδια θέματα» τόνισε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζοντας ότι «συζητήσαμε, καταλήξαμε και είπαμε τους φακέλους αυτούς θα τους ξαναδούμε πάλι, θα πούμε τις απόψεις μας και άνθρωποι είμαστε θα προχωρήσουμε στη συνεργασία».

Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι «είναι πάρα πολλά και δημιουργούνται κάθε μέρα». Ζήτησε την συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων και όχι μόνο με τον υπουργό Παιδείας για μια συνεργασία «που δεν θα αποβλέπει στο πως θα περάσουμε καλά στις σχέσεις μας αλλά τι θα κάνουμε ώστε αυτός ο λαός που υποφέρει να ευεργετείται από αυτή τη συνεργασία».

Για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είπε ότι «ξεκινάμε τώρα και είμαστε μπροστά σε ένα χάος σε αυτό το πρόβλημα. Θα πρέπει κάποτε να ξεκινήσουμε από το «α» για να φτάσουμε στο «μ» για να πάμε στο «ω» αλλά αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη και χωρίς κόπο. Θα πρέπει να κουραστούμε και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς Πολιτείας να κάνουμε πολλή εργασία να μας κοστίσει σε χρόνο σε χρήματα, ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο που από αυτήν την περιουσία που είναι κοιμωμένη σήμερα ή καταπατημένη ή συνέχεια να καταπατείται και να χάνεται να φτάσουμε σε ένα σημείο οι δυο φορείς αξιοποίησης για όφελος, όχι για να φάμε ένα κομμάτι ψωμί έχουμε, ούτε εμείς ούτε η πολιτεία, να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη όπως βλέπουμε κάθε μέρα. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Προσπαθούμε. Αν κάτι καταφέρουμε θα είμαστε όλοι μαζί ευχαριστημένοι, αν δεν πάμε καλά άξιοι της τύχης μας».