Με τη σκληρότερη μέχρι σήμερα καταδίκη των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης που αφορούν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αλλά και προτροπές προς τους πιστούς να επαγρυπνούν για τον «επιθετικό αθεϊσμό» άρχισε την τετραήμερη επίσκεψή του στη Βρετανία ο Πάπας Βενέδικτος Ιστ’, την πρώτη του προκαθήμενου της Εκκλησίας στη χώρα από το 1982.Στο Εδιμβούργο, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του τον υποδέχτηκαν πάνω από 120.000 πιστοί, ενώ περίπου 65.000 παραβρέθηκαν στην ανοιχτή λειτουργία που τέλεσε· λίγες δεκάδες ήταν οι διαδηλωτές. Στη πόλη τον υποδέχτηκε η βασίλισσα Ελισάβετ ως αρχηγός του κράτους αλλά και ως επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, όπως είναι κάθε Βρετανός μονάρχης. Ο Βενέδικτος έχει προσκληθεί ως αρχηγός κράτους.

Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι υπάρχουν βαθιές χριστιανικές ρίζες σε κάθε επίπεδο της βρετανικής ζωής και μίλησε με θερμά λόγια για την αντίσταση της Βρετανίας απέναντι «στη τυραννία των Ναζί».

Αλλά, επιπλέον, ζήτησε από τους Βρετανούς να επαγρυπνούν για τον εξτρεμισμό. «Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να είναι σύγχρονη, πολυπολιτισμική κοινωνία. Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια πρέπει να διατηρήσει το σεβασμό του για τις παραδοσιακές αξίες και εκφράσεις πολιτισμού τις οποίες οι πιο επιθετικές μορφές εκκοσμίκευσης δεν ανέχονται πια».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της πτήσης, είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν ότι η Εκκλησία «δεν επαγρύπνησε και δεν ήταν επαρκώς γρήγορη και αποφασιστική στη λήψη των απαραίτητων μέτρων». Υπογράμμισε μάλιστα ότι προτεραιότητα θα είναι πλέον η βοήθεια προς τα θύματα να ξεπεράσουν το ψυχολογικό τραύμα.

Οι αναφορές προκάλεσαν αντιδράσεις οργανώσεων για το κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και της κοινωνίας που υπογράμμισαν ότι «η κοσμική ταυτότητα των Βρετανών δεν είναι αντικείμενο κριτικής».

Από την άλλη πλευρά, οργανώσεις θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς χαρακτήρισαν τις δηλώσεις «ανέντιμες» ενώ «κάνουν περισσότερο κακό απ' ότι καλό». Προσθέτουν με δηκτικότητα ότι οι Αρχές της Εκκλησίας «ήταν γρήγορες και επαγρυπνούσαν, αλλά για να κρύψουν και όχι για να προλάβουν αυτές τις τρομερές ενέργειες».

Μόλις ένας στους δέκα Βρετανούς είναι Καθολικός. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μεγάλο μέρος των Βρετανών αντιτίθενται στην επίσκεψη επειδή είναι δαπανηρότατη (το κόστος είναι περί τα 18 εκατομμύρια λίρες) αλλά και για τις θέσεις του Βενέδικτου και της Καθολικής Εκκλησίας σχετικά με ζητήματα όπως η ομοφυλοφιλία και οι αμβλώσεις.