Συνέρχεται το 5ον Φόρουμ των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρώπη και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Council of European Bishops’ Conferences of Roman Catholic Church) στο Παρίσι, Γαλλία, μεταξύ 9 και 12 Ιανουαρίου 2017 για να ασχοληθεί με το ζήτημα: ««Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τον φόβο της τρομοκρατίας, που προκαλεῖται από τον φονταμενταλισμό, και η αξία του ανθρωπίνου προσώπου και η θρησκευτική ελευθερία».

Τό Φόρουμ αποτελεί πρωτοβουλία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την σύμφωνη γνώμη των Ορθοδόξων Εκκλησιών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Την συνάντηση θα φιλοξενήσει η Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή των Παρισίων. Χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών θα απευθύνει ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος των Παρισίων Καρδινάλιος André Vingt-Trois, και εν συνεχεία εισηγήσεις περί των εργασιών της συνάντησης θα αναγνώσουν οι Συμπρόεδροι του Φόρουμ Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος και Αρχιεπίσκοπος του Esztergom-Βουδαπέστης Καρδινάλιος Péter Erdő. Οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι δύο αντιπροσωπείες θα εξετάσουν θέματα που σχετίζονται με την εξής θεματολογία: Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η θρησκευτική ελευθερία· η απουσία θρησκευτικής ανεκτικότητας, οι διακρίσεις και οι διώξεις· φονταμενταλισμός και τρομοκρατία σήμερον· κοινωνική συνοχή καί τό φαινόμενο του φόβου στην λειτουργία του νόμου, εν σχέσει πρός την αποστολή του νομοθέτου και την συνεισφορά της Εκκλησίας· η δέσμευση των Εκκλησιών στην αντιμετώπιση των συγκρούσεων και στην προαγωγή του κοινού αγαθού και της αλληλεγγύης· και, τέλος, το κήρυγμα του Ιησού Χριστού ως απάντηση στην απειλή του φονταμενταλισμού και της τρομοκρατίας.

Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, μέ την υιοθέτηση του τελικού μηνύματος από τους συνέδρους.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να προσευχηθούν με τις αντίστοιχες τοπικές Χριστιανικές Κοινότητες: την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Γαλλίας, υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ενώ την Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου, θα λάβει χώρα Οικουμενική Προσευχή στον Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό Notre Dame, υπό την αιγίδα της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής των Παρισίων. 

Υπενθυμίζεται ότι τό Φόρουμ Διαλόγου μεταξύ των Ορθοδόξων και των Ρωμαιοκαθολικών της Ευρώπης αποσκοπεί στην εξέταση κοινωνικών, ποιμαντικών, πολιτιστικών και ανθρωπολογικών θεμάτων που αφορούν τις Χριστιανικές Εκκλησίες στην Ευρώπη, θέματα κρίσιμης σημασίας για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, με απώτερο σκοπό την αναζήτηση κοινής στάσης επί κοινωνικών και ηθικών ζητημάτων, καί δεν ασχολείται με θεολογικά δογματικά ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζονται σε άλλα Οικουμενικά Φόρα. Το Φόρουμ επίσης δεν αντικαθιστά την Διεθνή Μικτή Επιτροπή επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία συγκροτήθηκε το 1980 και συνεχίζει το έργον της μέχρι σήμερον.

Η Α΄ Συνάντηση του Φόρουμ πραγματοποιήθηκε το 2008 (11-14 Δεκεμβρίου) στο Τορίνο της Ιταλίας με θέμα: «Η Οικογένεια: ένα αγαθό δια την ανθρωπότητα», για να ακολουθήσει η Β΄ Συνάντηση στη Ρόδο το 2010 (18-22 Οκτωβρίου), με θέμα: «Σχέσεις Εκκλησίας καί Πολιτείας από ιστορικής καί θεολογικής σκοπιάς». Τό Γ’ Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στην Λισσαβώνα της Πορτογαλίας το 2012 (5-8 Ιουνίου) με θέμα «Η οικονομική κρίση και η φτώχεια: προκλήσεις για τις Χριστιανικές Εκκλησίες της Ευρώπης». Το Δ’ Φόρουμ έλαβε χώρα στο Μινσκ της Λευκορωσίας το 2014 (2-6 Ιουνίου) με θέμα «Θρησκεία και πολιτιστικός πλουραλισμός: προκλήσεις για τις Χριστιανικές Εκκλησίες της Ευρώπης». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρακτικά των Συναντήσεων του Τορίνου, της Ρόδου, της Λισσαβώνας και του Μισνκ έχουν εκδοθεί σε τέσσερεις αυτοτελείς τόμους από τον Εκδοτικό Οίκο Editrice Dehoniane στην σειρά Οggi e Domani series.

Την Ορθόδοξη Εκκλησία κατά την συνάντηση των Παρισίων θα εκπροσωπήσουν οι Μητροπολίτες Σασίμων Καθ. Δρ. Γεννάδιος, Ορθόδοξος Συμπρόεδρος, και Γαλλίας Εμμανουήλ, Πρόεδρος της Συνέλευσης των εν Γαλλία Ορθοδόξων Επισκόπων, και ο Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Δρ. Θεόδωρος Μεϊμάρης, Ορθόδοξος Γραμματέας του Φόρουμ (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο εν Παρισίοις και Δυτική Ευρώπη Μητροπολίτης Ιγνάτιος (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Δρ. Ιλαρίων (Πατριαρχείο Μόσχας), συνοδευόμενος υπό του Ηγουμένου Φιλαρέτου Bulekov, ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας Πορφύριος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο εν Δυτική και Νοτίω Ευρώπη Μητροπολίτης Δρ. Ιωσήφ (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Πρωτοπρεσβύτερος Καθ. Δρ. Γεώργιος Zviadadze (Πατριαρχείο Γεωργίας), ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Καθ. Δρ. Βασίλειος (Εκκλησία της Κύπρου), ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Kαθ. Δρ. Χρυσόστομος (Εκκλησία της Ελλάδος), ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος (Εκκλησία της Αλβανίας) και ο Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως Δρ. Γεώργιος (Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας). Υπό την ιδιότητα του Συμβούλου έχουν κληθεί ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και οι Καθηγητές Jean-François Colosimo, Καθηγητής του Ορθόδοξου Θεολογικού Ινστιτούτου «Ὰγιος Σέργιος» στό Παρίσι, (Πατριαρχική Εξαρχία Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσικής Παραδόσεως, Οικουμενικό Πατριαρχείο) και Χρήστος Τσιρώνης, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα συμμετάσχουν οι εξής: Καρδινάλιος Angelo Bagnasco, Αρχιεπίσκοπος Γένοας, νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Καρδινάλιος Péter Erdö, Αρχιεπίσκοπος Esztergom - Βουδαπέστης, απερχόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Ρωμαιοκαθολικός Συμπρόεδρος), Καρδινάλιος André Vingt-Trois, Αρχιεπίσκοπος των Παρισίων, μετά του Αιδεσιμ. Jerôme Bascoul, εκ της Επισκοπής των Παρισίων, οι Αρχιεπίσκοποι Ντιζόν Ronald Minnerath, εκ Γαλλίας, Μινσκ Tadeusz Kondrusiewicz, εκ Λευκορωσίας, και Paolo Pezzi, εκ Ρωσίας, οι Επίσκοποι Krysztof Nitkiewicz, εκ Πολωνίας, Boghos Lévon Zékiyan, Ὲπαρχος της Αρμενοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της Κωνσταντινούπολης, και Florentin Crihӑlmeanu εκ Κλουζ Ρουμανίας, και ο Αιδεσιμ. Duarte da Cunha, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Ρωμαιοκαθολικός Γραμματέας του Φόρουμ). Ως εκπρόσωποι του Βατικανού θα συμμετάσχουν ο Αποστολικός Νούντσιος στο Παρίσι Αρχιεπίσκοπος Luigi Ventura και oι Αιδεσιμ. Hyacinthe Destivelle, εκ του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, Olivier Poquillon, Γεν. Γραμματέας των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων παρα τη Ευρωπαϊκή Ενώσει, Mark Woodruff, εκ της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπικής Συνέλευσης της Αγγλίας και της Ουαλίας, και ο Martin Kugler, Παρατηρητής επί των διακρίσεων και της μη ανεκτικότητας εναντίον των Χριστιανών στην Ευρώπη.