Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Καταστατικού Χάρτη της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας πραγματοποιήθηκε  το πρωί της Τετάρτης η τελετή αλλαγής της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους.

Το διοικητικό καθεστώς που διέπει το αγιώνυμο Όρος θεωρείται μια από τις αρχαιότερες μορφές δημοκρατικού πολιτεύματος που διατηρείται έως σήμερα από την ίδρυση της Μοναστικής Πολιτείας του Άθωνα  πριν από χίλια και πλέον χρόνια και προβλέπει την ίση εκπροσώπηση και των 20 Ιερών Μονών στα όργανα που ασκούν τη διοίκηση.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Καταστατικό Χάρτη οι είκοσι Ιερές Μονές της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας διαιρούνται σε πέντε τετράδες, κάθε μια από τις οποίες ασκεί ανά πενταετία και για ένα χρόνο από την 1η Ιουνίου και μέχρι τα τέλη Μαΐου την επιστασία.  Οι τετράδες έχουν ως εξής:

Α´ Τετράς: 1) Μεγίστης Λαύρας. 2) Δοχειαρίου. 3) Ξενοφώντος. 4) Εσφιγμένου.

Β´ Τετράς: 1) Βατοπεδίου. 2) Κουτλουμουσίου. 3) Καρακάλλου. 4) Στραυρονικήτα.

Γ´ Τετράς: 1) Ιβήρων. 2) Παντοκράτορος. 3) Φιλοθέου. 4) Σίμωνος Πέτρας.

Δ´ Τετράς: 1) Χιλιανδαρίου. 2) Ξηροποτάμου, 3) Αγίου Παύλου. 4) Γρηγορίου.

Ε´ Τετράς: 1) Διονυσίου. 2) Ζωγράφου. 3) Παντελεήμονος. 4) Κωνσταμονίτου.

Ο πρώτος τη τάξει κάθε τετράδας φέρει τον τίτλο Πρωτεπιστάστης, είναι ο πρόεδρος της επιστασίας και κρατεί την ράβδο του Πρώτου.

Ο απελθών Πρωτεπιστάτης Γέρων Βαρνάβας Βατοπαιδινός παρέδωσε τη ράβδο στον Ιερομ. Νικόδημο Λαυρεώτη, Αντιπρόσωπο της Μεγίστης Λαύρας, της αρχαιότερης των Αθωνικών Ιερών Μονών, ο οποίος ύστερα από τη Δοξολογία στον Ναό του Πρωτάτου, κατά την οποία τα μέλη της Ιβηρίτικης Επιστασίας προσκύνησαν την Εφέστια εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί», παρέδωσε  τη ράβδο του Πρώτου στον νέο πρωτεπιστάτη γέροντα Γερβάσιο ιερομόναχο Ιβηρίτη. Τα άλλα τρία μέλη της νέας Επιστασίας, είναι ο γέροντας Ευάρεστος ιερομόναχος Παντοκρατορινός, γέροντας Νικηφόρος μοναχός Φιλοθεΐτης, και γέροντας Ιερώνυμος ιερομόναχος Σιμωνοπετρίτης. Αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητας εξελέγη ο Θεόφιλος Παντοκρατορινός για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Στην τελετή εγκατάστασης της νέας ενιαύσιας Ιεράς Επιστασίας παρέστη ο Εξοχ. Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, πρόσωπο ιδιαίτερα έμπειρο στα Αγιορειτικά που έχει συμβάλει όλα τα χρόνια που υπηρετεί στη σημαντική αυτή θέση να αποτελεί  έναν σταθερό δίαυλο καλής συνεργασίας ανάμεσα στην Πολιτεία και την Αγιορείτικη Μοναστική Κοινωνία. Παρέστησαν επίσης πλήθος επισήμων, οι Αστυνομικές Αρχές του Αγίου Όρους, εκπρόσωποι φιλαγιωρειτικών οργανισμών αλλά και απλοί προσκυνητές στο Περιβόλι της Παναγίας.

Στη νέα Ιερά Επιστασία ευχόμαστε καλή και καρποφόρα διακονία.