Το Πατριαρχείο Αντιοχείας ανακοίνωσε σήμερα την κοίμηση του Ιεράρχη του,  Μητροπολίτη Μεξικού κυρού Αντωνίου.

Ο μακαριστός Ιεράρχης είχε γεννηθεί στην Τρίπολη του Λιβάνου το 1932. Πραγματοποίησε σπουδές Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε το 1957. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως Ιερέας στον Λίβανο και τη Συρία μέχρι και το 1966 οπότε εξελέγη και χειροτονήθηκε επίσκοπος. Διορίσθηκε Έξαρχος του Πατριαρχείου Αντιοχείας στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική όπου και εγκαταστάθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ενώ το 1996 προήχθη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αντιοχείας σε Μητροπολίτη Μεξικού.

Το Amen.gr είχε την χαρά να φιλοξενήσει συνέντευξη του μακαριστού Ιεράρχη του Πατριαρχείου Αντιοχείας την οποία είχε παραχωρήσει τον Ιούλιο του 2013 στους θεολόγους Μότασεμ Τάκλα και Ρόνι Μπου Σάμπα.

Διαβάστε ξανά εκείνη την συνέντευξη η οποία όταν πρωτοδημοσιεύθηκε προκάλεσε αίσθηση:

Μητροπολίτης Μεξικού Αντώνιος (Πατριαρχείου Αντιοχείας): «Οι μητροπολίτες να πάψουμε να έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε θεοί»

Συνέντευξη στον Μότασεμ Τάκλα και Ρόνι Μπου Σάμπα

 

«Θα σας πω ένα περιστατικό. Είχα φτάσει στην Βενεζουέλα, γιατί τότε οι διαδικασίες για να μπει ένας μητροπολίτης στο Μεξικό ήταν κάτι το αδύνατο. Περίμενα έξι μήνες για να πάρω βίζα. Ευτυχώς είχα στην Βενεζουέλα τα ξαδέρφια μου και έμεινα σ’αυτούς, γιατί αλλιώς θα είχα ξεμείνει από λεφτά ήδη από την πρώτη εβδομάδα. Ρώτησα: «ποιοί είναι ορθόδοξοι εδώ;». Μου είπαν «εμείς και οι γείτονές μας- με τους οποίους γνωρίζονταν από την Τρίπολη [του Λιβάνου]- δεν υπάρχουν άλλοι». Μέχρι σήμερα έχουμε ανακαλύψει στο Καράκας γύρω στις 1000 οικογένειες.  Στο Μεξικό υπήρχε εκκλησία και δεν υπήρχε ιερέας... Εκεί μου είπαν στην Συνέλευση των Πιστών: «σεβασμιότατε, δεν μπορούμε να σου προσφέρουμε τίποτα, βγάλε άκρη μόνος σου». Τους είπα «έχω 5000$, θα ξοδέψω μέχρι να γίνουν 1000$. Όταν γίνουν 1000$ θα αγοράσω το αεροπορικό εισιτήριο ο ίδιος για να μην ξοδευτείτε για μένα και θα γυρίσω». Αλλά δόξα τω Θεώ, δεν έφτασα στα 1000$. Δεν υπήρχε επισκοπείο, άρχισα να ψάχνω για να βρω ιερέα. Έφερα έναν ιερέα από τον Καναδά. Εκείνοι είχαν σκεφτεί να μου αγοράσουν αμάξι. Μου είπαν: «θα αγοράσουμε αυτοκίνητο, σε ποιανού το όνομα θα το γράψουμε;». Απάντησα στην επόμενη συνάντηση ότι το αμάξι θα είναι στο όνομά μου γιατί θα το αγοράσω με τα δικά μου λεφτά όταν θα έχω. Τώρα δεν το χρειάζομαι. Όταν θα κάνω επίσκεψη θα φωνάξω κάποιον από σας να με πάρει, αν δεν μπορεί παίρνω ταξί, και αν δεν έχω λεφτά παίρνω το λεωφορείο και πηγαίνω, δεν με πειράζει. Προσπάθησα να είμαι κοντά στον κόσμο όχι μακριά τους». 

Αυτά μας διηγήθηκε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Μεξικού του Πατριαρχείου Αντιοχείας ο πολύς Αντώνιος Σεντράουι. Αναμνήσεις από το 1966, τότε που ανέλαβε την Μητρόπολη Μεξικού, Κεντρώας Αμερικής και Καραϊβικής. Μας υποδέχτηκε με μεγάλη αγάπη και οικειότητα στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στην Αθήνα για λίγες μέρες. Ο σεβασμιότατος Αντώνιος είναι μια ισχυρή προσωπικότητα που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. 

Τον επισκεφθήκαμε λοιπόν για να του πάρουμε συνέντευξη, αλλά μας εξέπληξε μετατρέποντας την συνέντευξη σε μια άνετη και ειλικρινή κουβέντα. Μας άνοιξε την καρδιά του και απάντησε στις ερωτήσεις μας λέγοντας και σκληρές αλήθειες χωρίς περιστροφές, και άκουσε με προσοχή τις ανησυχίες μας. Τα 81 του χρόνια δεν τον εμποδίζουν καθόλου να δείξει, κατά την συζήτηση, την συγκίνηση, την απογοήτευση, την ένταση, τον ενθουσιασμό, την ικανοποίηση, και την ελπίδα. 

«Εναποθέτουμε στον καινούργιο πατριάρχη τις ελπίδες μας. Και ελπίζουμε απ’ αυτόν πολλά. Έχουμε λάβει πολύ θετικά μηνύματα συμμετέχοντας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Συνόδου, που την θεωρώ από τις καλύτερες συνεδριάσεις στις οποίες έχω συμμετάσχει ποτέ στην ζωή μου, γιατί η οργάνωση ήταν κορυφαία. Για κάθε προς συζήτηση ζήτημα είχε γίνει μια ολοκληρωμένη προμελέτη». 

Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας εδώ