Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες νέοι, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και φροντίδα της Ι.Μ.Χρυσοπηγής. Η Ημερίδα ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο στο σπήλαιο του Αγίου Σιλουανού το οποίο βρίσκεται εντός της μοναστικής περιοχής της Μονής Χρυσοπηγής.

Ακολούθησε ομιλία από τον ιερομόναχο Χρυσόστομο Κουτλουμουσιανό με θέμα “Άσκηση και Ευχαριστία. Πρόταση στην απελπισία του καιρού μας”. 
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ενημερωτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που δημιούργησε το Μοναστήρι της Χρυσοπηγής, έναν πρότυπο χώρο ενημέρωσης για ζητήματα του φυσικού περιβάλλοντος τον οποίο εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στη Μονή τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι νέοι και οι νέες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις προσπάθειες της ευαισθητοποιημένης Αδελφότητας της Μονής, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, σε έναν περίπατό τους στα μονοπάτια της μοναστηριακής περιοχής όπου, μεταξύ άλλων, είχαν την ευκαιρία να φυτέψουν ένα δένδρο σε ανάμνηση της επισκέψεως τους.