Γνήσια ορθόδοξη μαρτυρία για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει και για τις δράσεις στις οποίες επιβάλεται να προχωρήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που ορθώνονται στον διάβα της στον 21ο αιώνα έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το αρχαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, το πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 180 χρόνων λειτουργίας του αποφάσισε να τιμήσει έναν Επίσκοπο που καταθέτει μέσα από την ίδια του τη βιωτή ζωντανή μαρτυρία για την ενότητα και την οικουμενικότητα, πολεμώντας τον πολιτικό φανατισμό και τον εθνοφυλετισμό.

Για την απόφαση επιτιμοποίησης και το τιμώμενο πρόσωπο μίλησε στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθ.Αθ.Δημόπουλος.

Με συγκινητικά λόγια, στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος, καθηγητής του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας Σωτήρης Δεσπότης ανέγνωσε το ψήφισμα για την ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος ως επίτιμου Διδάκτορα.

Στη συνέχεια ο τιμώμενος εκφώνησε την ομιλία του με θέμα «Προς την καινούργια, Αγία και Μεγάλη Σύνοδο». Στην άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία που πραγματοποίησε παρουσία  πλήθους Ιεραρχών και κληρικών, Πανεπιστημιακών, Βουλευτών και Φοιτητών, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων περιέγραψε τις δυσκολίες της εκκλησιαστικής του διακονίας στην σχισματική αυτοαποκαλούμενη «αυτοκέφαλη ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα τέσσερα αυτά χρόνια ήταν δυσκολότερα και από την περίοδο των φυλακίσεων». Αναφερόμενος σε άλλο σημείο στην επιστροφή στο Πατριαρχείο Σερβίας ανέφερε ότι «η μάχη για την ενότητα της Εκκλησίας συνειδητά έγινε το δικό μας έργο ζωής». Δεν έκρυψε τα λόγια του για την εχθρότητα των αρχών της ΠΓΔΜ έναντι του που όπως είπε ήταν τόσο μεγάλη που ενορχήστρωναν δικαστικές υποθέσεις σε βάρος του πριν ακόμα τελεσιδικήσουν προηγούμενες υποθέσεις που επιχειρούσαν να του προσάψουν.

Εμφανίστηκε ανακουφισμένος για την αποκατάσταση της ενότητας της Εκκλησίας σε τοπικό επίπεδο σημειώνοντας ότι «όταν η ενότητα της Εκκλησίας είναι αποκατεστημένη δεν μπορούμε να μην ασχοληθούμε με την ενότητα της Εκκλησίας στον κόσμο» τονίζοντας ότι «μόνο με τον συνοδικό τρόπο διοίκησης η Εκκλησία μπορεί να διασφαλίσει την ενότητά της». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «καθολικότητα της Εκκλησίας» που, όπως είπε, «δεν είναι ένα απλό ουσιαστικό, αλλά έχει βαθύ περιεχόμενο». Περιγράφοντας την καθολικότητα της Εκκλησίας τόνισε ότι αυτή «μπορεί να βιωθεί ακόμα και σε μια μικρή κοινότητα», αλλά στην ολότητα της Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος αναφερόμενος στο σύστημα διοίκησης της ορθόδοξης Εκκλησίας υπογράμμισε με νόημα ότι «η συνοδικότητα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το πρωτείο» υπενθυμίζοντας ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής της Εκκλησίας «καμία σύνοδος δεν έγινε χωρίς την προεδρία αυτού που είχε το πρωτείο να προεδρεύει». Αναγνώρισε ότι, με αφορμή και την πανορθόδοξη Σύνοδο στην Κρήτη «όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που προσπαθούν να υποτιμούν το πρωτείο στην Εκκλησία σε οικουμενικό επίπεδο και να το κάνουν μη-λειτουργικό».

Διαβάστε ολόκληρη την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη όπως αυτή δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Στην τιμητική εκδήλωση εκκλησιαστικούς ύμνους έψαλε η χορωδία Ιερέων της Ι.Μητροπόλεως Πειραιώς.