Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών θα αναγορευθεί την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαϊου και ώρα 7 μμ ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης. 

Ο Αχρίδος Ιωάννης, είναι ο κανονικώς αναγνωρισμένος προκαθήμενος της ορθόδοξης Εκκλησίας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο οποίος όμως έχει υποστεί συστηματικά διώξεις και έχει φυλακιστεί, διότι προάσπισε την κανονική τάξη και παράδοση. Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος, παρά τις αντιξοότητες και τους διωγμούς που συνεχίζει να αντιμετωπίζει, μελετά τις ελληνικές Πηγές και δημοσιεύσει εργασίες όπου εξαίρεται η αξία της ελληνοχριστιανικής παιδείας. Με  τη συνολική στάση ζωής του καταθέτει συνεχώς ζωντανή μαρτυρία για την ενότητα και την οικουμενικότητα μακριά από τον πολιτικό φανατισμό, τον εθνικισμό και τον εθνοφυλετισμό, που τόσο πολύ πλήγωσαν την βαλκανική και το φάσμα τους σιγά σιγά ξεπροβάλλει και πάλι πάνω από την χερσόνησο του Αίμου. 

Η τελετή αναγόρευσης του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη έχει ενταχθεί στις επετειακές εκδηλώσεις με την ευκαιρία των 180 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.