Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στον περικαλλή παλαιό Ναό Αγίου Δημητρίου – «Μεγάλη Παναγία» της επτάπυλης πόλεως των Θηβών.

Στο εσπερινό χοροστάτησε ο Βοιωτός Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας, Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και συμμετείχαν Ιερείς της Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της πανίερης εικόνας της Παναγίας,  η οποία κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά που εκοιμήθη και ετάφη στην Θήβα.

Στον εσπερινό και την λιτανεία συμμετείχαν οι Αρχές του τόπου και εκατοντάδες πιστών.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Κυδωνιών αναφέρθηκε στην πίστη του λαού στην Υπεραγία Θεοτόκο και μετέφερε τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη ενώ ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π.Γεώργιος Τουλουμάκος ευχαρίστησε τον κ.Αθηναγόρα, τέκνου της Βοιωτικής γης, για την παρουσία του.

Ο ιστορικός Ναός που είναι κτισμένος σε αμφιθεατρικό σημείο της πόλης είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας με ενσωματωμένα μαρμάρινα στοιχεία από αρχαιοελληνικό Ναό και παλαιότερους χριστιανικούς Ναούς ενώ ο μαρμάρινος γλυπτός διάκοσμος θεωρείται εξαιρετικής καλλιτεχνικής αξίας.