Την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, επισκέφθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η Πατριαρχική Μονή Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται ριζωμένη στην κατάφυτη δυτική πλαγιά του Μενοίκειου Όρους του νομού Σερρών αποτελώντας κατά τους 8 αιώνες του πολυκύμαντου ιστορικού της βίου λαμπρός φάρος του βυζαντινού πολιτισμού και της εκκλησιαστικής παράδοσης, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Ορθόδοξου μοναχισμού στα Βαλκάνια.

Λαμπρή υποδοχή επιφύλαξε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη συνοδεία του η, υπό την πνευματική καθοδήγηση της γερόντισσας Φεβρωνίας, μοναστική αδελφότητα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στην πανηγυρική Πατριαρχική Δοξολογία που τελέσθηκε στο λαμπρό Καθολικό της Μονής που χρονολογείται από το 1300.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εμφανώς συγκινημένος προσκύνησε στον τάφο του αοίδιμου προκατόχου του Γενάδιου Σχολάριου.

Ο πρώτος μετά την άλωση της Πόλης Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως του, αφού παραιτήθηκε από τον πατριαρχικό θρόνο, αποσύρθηκε στη μονή Τιμίου Προδρόμου όπου και μόνασε μέχρι το τέλος της ζωής του, επιλέγοντας ως τόπο μοναστικής άσκησής του τη Μονή Τιμίου Προδρόμου που φημιζόταν και τότε τόσο για το φυσικό της κάλλος και την ηρεμία που εξέπεμπε, αλλά και λόγω της πλούσιας βιβλιοθήκης της που συνιστούσε λαμπρό πνευματικό θησαυρό την εποχή του ύστερου μεσαίωνα και των νεότερων χρόνων.

Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε την άρτι ανακαινισθείσα Τράπεζα της Μονής, η οποία με τις άοκνες και εργώδεις προσπάθειες της Ηγουμένης Φεβρωνίας και της μοναστικής αδελφότητας της Πατριαρχικής Μονής Τιμίου Προδρόμου αποκαταστάθηκε στο παλαιό της κάλλος.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, που εκπροσωπεί Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ο επιχώριος Επίσκοπος Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, πλειάδα Αρχιερέων, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και πλήθος προσκυνητών.

Η ατμόσφαιρα, φορτίσθηκε συναισθηματικά όταν η Ηγουμένη Φερβωνία ενημέρωσε τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας για την κοίμηση της μοναχής Θεοδώρας λίγες μόνο ώρες πριν την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ιερά Μονή. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εμφανώς συγκινημένος προσκύνησε το σκήνωμα της κοιμηθείσας μοναχής και δεήθηκε υπέρ αναπαύσεως της.