«Ήθελα να έλθω για άλλη μια φορά», είχε πει ο μακαριστός πλέον Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην τελευταία επίσκεψη που πραγματοποίησε, τον Απρίλιο του 2013, στην Ιερή Καθέδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, στο Φανάρι.

Η συνάντηση τους έγινε σε θερμή ατμόσφαιρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τις αναφορές που έκανε, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, στο δίκαιο αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Λίγο νωρίτερα και αμέσως μετά την άφιξή του στο Φανάρι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, χαμογελαστός και ευδιάθετος, προσκύνησε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι και ιδιαιτέρως στην ιερή και ιστορική εικόνα της Παναγίας της Παμμακαρίστου και στην Κολώνα του Μαρτυρίου του Κυρίου. Σε εκείνη την τελευταία επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον συνόδευαν η κόρη του και πρώην υπουργός κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο γαμπρός του Ισίδωρος Κούβελος, ο εγγονός του Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, τότε Δήμαρχος Καρπενησίου και σήμερα Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος καθώς και άλλοι συνεργάτες του.

Η συνάντηση στα Χανια

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε ευχαριστήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο γιατί μερικούς μήνες πριν, τον Σεπτέμβριο του 2012, στο πλαίσιο επισκέψεώς που πραγματοποίησε στα Χανιά τον είχε επισκεφθεί στην εξοχική κατοικία του και είχε τελέσει τρισάγιο στον τάφο της μακαριστής συζύγου του, Μαρίκας. Εκεί, στο μικρό Νεκροταφείο, στην περιοχή Αργουλιδές Χανιών, δίπλα από τον τάφο της αγαπημένης του Μαρίκας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε ετοιμάσει και τον δικό του, τον οποίο είχε δείξει στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Στη συνάντησή τους στα Χανιά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε εκφράσει τη βεβαιότητα πως όλοι οι Έλληνες θα σταθούν μέχρι τέλους αμετακίνητοι και σταθεροί στο πλευρό του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας και της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Με λόγους συγκινητικούς ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος ως Πρωθυπουργός είχε υποδεχθεί το 1992 τον Οικουμενικό Πατριάρχη,  στην πρώτη επίσκεψή του στην ηρωοτόκο και Αγιοτόκο Κρήτη, μίλησε για την προσωπικότητα, την προσφορά και την επιτυχημένη διακονία του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας.

«Αναπολώ σήμερα είκοσι χρόνια πριν, όταν σας δεχθήκαμε νεοεκλεγέντα Οικουμενικό Πατριάρχη στον προβλήτα του λιμένος του Ηρακλείου, λαός και κλήρος, ενθουσιωδώς. Και πρέπει να διαπιστώσω, χρέος δικαιοσύνης το επιβάλλει, ότι στο διάστημα αυτό επετύχατε πλήρως στο δύσκολο έργο σας. Πήρατε το Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως σε μια εποχή δύσκολη και αντιμετωπίσατε μεγάλα προβλήματα και προσωπικώς μπορώ να τα ξέρω. Και πράγματι κάματε θαυμάσιο έργο, αναβαθμίσατε το Πατριαρχείο και ταυτόχρονα το εκσυγχρονίσατε. Τείνατε ευήκοον ους στα κελεύσματα και στις ανάγκες της εποχής μας, τα πανανθρώπινα προβλήματα βρήκαν σε εσάς υποστηρικτή και έτσι κατορθώσατε και κερδίσατε την παγκόσμια αναγνώριση», είχε πει ο μακαριστός Κρης πολιτικός.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε εξάρει και την συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην βελτίωση των σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας. 

«Θέλω να πω κατηγορηματικά ότι η ψύχραιμη και υπεύθυνη πολιτική που ακολουθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο βοήθησε και βοηθά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σχέσεις που είναι ανάγκη να στηρίζονται σε φιλικό διάλογο και σε καλή γειτονία», είχε επισημάνει για να προσθέσει:

«Παναγιώτατε, εύχομαι ο Θεός να σας δίνει υγεία και δύναμη. Η Ελλάς σήμερα αντιμετωπίζει μια πολύ βαθειά κρίση. Εγώ είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος  και ιδιαίτερα ελπίζω. Είναι βέβαιον πάντως πως αυτή την ώρα η παρουσία σας ως επικεφαλής του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί ένα θετικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Θέλω να ξέρετε Παναγιώτατε ότι ως Έλληνες, και πρώτοι εμείς οι Κρήτες που έχουμε ιδιαίτερο δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα σταθούμε μέχρι τέλους αμετακίνητοι και σταθεροί στο πλευρό σας».