Τα θυρανοίξια του Ναού του Ταξιάρχη, στον χώρο όπου βρισκόταν το παλαιό Καθολικό του Κουτλουμουσιανού Μετοχίου στην Ίμβρο, τόπο όπου ασκήτευσε ο Βαρθολομαίος ο Κουτλουμουσιανός, ευλόγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος για άλλη μία φορά βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, που ιδιαίτερα αυτή την ανοιξιάτικη περίοδο μοιάζει με ένα πολύχρωμο μπουκέτο αρωματικών αγριολούλουδων να ταξιδεύει στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους.

Συνταξιδιώτες στο Πατριαρχικό προσκύνημα οι Μητροπολίτες Μιλήτου Απόστολος, Προικοννήσου Ιωσήφ και Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος, οι Καθηγούμενοι των Αγιορείτικων Μονών Ξενοφώντος Γέροντας Αλέξιος και Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, η Καθηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, Γερόντισσα Ιακώβη, κληρικοί, Αγιορείτες πατέρες, Άρχοντες του Θρόνου, Ίβριοι αλλά και φίλοι της Ίμβρου από το εξωτερικό. Εκεί βρέθηκαν οι Πρόεδροι των Συλλόγων Ιμβρίων Αθηνών και Μακεδονίας-Θράκης, κκ Πάρις Ασανάκης και Παύλος Σταματίδης καθώς και ο βουλευτής Πατρών Ν.Νικολόπουλος. Μαζί με τον άρχοντα Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο και τους Ορθοδόξους κατοίκους του νησιού τίμησαν τους Ταξιάρχες αλλά και τον Βαρθολομαίο τον Κουτλουμουσιανό, προσευχήθηκαν για εκείνους που «έφυγαν» και για εκείνους που συνεχίζουν, για το παρόν και κυρίως για το μέλλον της Ίμβρου. 

Στην τελετή των θυρανοιξίων ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η "επιστροφή" στο νέο Ναό των ιερών κειμηλίων που διασώθηκαν από το παλαιό και κατεστραμμένο Καθολικό του Μετοχίου. Οι πιστοί κρατώντας στα χέρια τους τα βημόθυρα, ιερές εικόνες, τα λάβαρα από το παλαιό Καθολικό, σχημάτισαν μια πομπή που ξεκίνησε από την ρίζα του λόφου για να φτάσει εκεί όπου βρίσκεται ο νέος Ναός.

Να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιφύλαξε ιδιαίτερη τιμή στον κ.Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο, από την Κόρινθο, ο οποίος μαζί με την ευγενεστάτη σύζυγό του Ελένη ανέλαβαν τη δαπάνη για την ανέγερση του νέου Ιερού Ναού του Ταξιάρχη. Αμέσως μετά τα θυρανοίξια απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτονοταρίου στον κ.Αποστολόπουλο, παρουσία της συζύγου και των μελών της οικογένείας του.