Σε κλίμα συγκίνησης και ιεροπρέπειας η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέλαβε το μεσημέρι της Κυριακής στην βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία από την τοπική ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης.

Κάτω από τους τρούλους με τα βυζαντινής τέχνης χρυσά ψηδιδωτά ο ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος ο Μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και η πολυπληθής ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Επίσκοπο Φαναρίου Αγαθάγγελο και τον εκπρόσωπο της ΔΙΣ Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ επισήμαναν τις κοινές αξίες της χριστιανικής πίστης και αντάλλαξαν θερμούς λόγους επισημαίνοντας τα στοιχεία που συνδέουν κάθε πιστό χριστιανό.

Ιερείς που υπηρετούν στην Ιερά Σύνοδο κράτησαν τιμητικά στους ώμους τους την ασημένια λάρνακα, που φτιάχτηκε ειδικά για την μεταφορά του σκηνώματος στην Ελλάδα. Ο Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος δώρισε στον ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο μια εικόνα των ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, καθώς και ένα Ευγγέλιο στα ιταλικά με ασημένιο κάλυμμα βυζαντινής τεχνοτροπίας για να χρησιμοποιείται για τις λειτουργικές ανάγκες του λαμπρού ναού της Βενετίας.

Η πομπή που σχηματίστηκε για να συνοδεύσει το ιερό σκήνωμα περιδιάβηκε την μικρή πλατεία του Αγίου Μάρκου και από την παραλιακή οδό μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο. σε όλη την διαδρομή από την βασιλική του Αγίου Μάρκου έως το πλοιάριο το σκήνωμα δεχόταν συνεχώς εκδηλώσεις λατρείας και σεβασμού από τους πολυάριθμους επισκέπτες και προσκυνητές.

Νωρίτερα, η πολυπληθής αντιπροσωπεία από την Ελλάδα εκκλησιάστηκε στον ορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, εκεί που «χτυπά» για περισσότερο από πέντε αιώνες η καρδιά του ομογενειακού ελληνισμού στη «γαληνοτάτη».