Mε τη δέουσα λαμπρότητα εόρτασε η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία την Αγία Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανήμερα της εορτής, συνεόρτασε περιστοιχιζόμενος από παιδιά της Ρωμηοσύνης ενώ την παραμονή βρέθηκε στην «πληγωμένη» Εκκλησία της Μεταμορφώσεως Χάλκης για την οποία οι Αρχές εξακολουθούν να μην επιτρέπουν την ανακαίνιση της, δέκα χρόνια μετά την προσπάθεια κατεδάφισής της από τη Δασική Υπηρεσία Πριγκηποννήσων.

Εσπερινός στον αυλόγυρο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον αυλόγυρο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Σκήτης της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χάλκης, κατά τον πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε μέσα σε κλίμα διάχυτης συγκίνησης. Κάτω από μια προσωρινή στέγη ο Πατριάρχης και οι πιστοί. Λίγα μόλις μέτρα από το μικρό Ναϊδριο που στέκει  «τραυματισμένο» και σφραγισμένο εμποδίζοντας την ανακαίνιση του. Με θέα τη θάλασσα του Μαρμαρά και το γειτονικό Λόφο του Χριστού απ’όπου «επιβλέπει» η γεραρά και παραμένουσα ακόμα «σιωπηλή» Θεολογική Σχολή. Εκεί σε αυτόν τον ιερό χώρο πριν δέκα χρόνια επιχειρήθηκε, αδικαιολόγητα από την Δασική Διεύθυνση των Πριγκηποννήσων, η κατεδάφιση του μικρού καθολικού, η οποία τελικώς δεν ολοκληρώθηκε μετά από κινητοποίηση του Πατριαρχείου και την παρέμβαση του Επάρχου και του Δημάρχου των Πριγκηποννήσων.

Στον εσπερινό παρέστη ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδος όπου και η Θεολογική Σχολή και υπεύθυνος της Σκήτης, ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, ο Επίσκοπος Δέρβης Ιεζεκιήλ εκ της Ι.Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, κληρικοί από διάφορες επαρχίες του Θρόνου, η Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κυρία Δανάη Βασίλακη και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Στην Παιδόπολη της Πρώτης  

Ανήμερα της εορτής ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της νήσου Πρώτης όπου λειτουργούν οι παιδικές κατασκηνώσεις του Πατριαρχείου. Κατά τη διάρκειά της ο Πατριάρχης ευλόγησε τη νέα σοδειά της Αμπέλου καθώς από τα σταφύλια παράγεται ο οίνος που σε κάθε θεία λειτουργία μεταβάλλεται σε αίμα Χριστού.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Μεξίκου Αθηναγόρας, ο Επίσκοπος Δέρβης Ιζεκιήλ, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλης κ.Γιώργος Γαϊτάνης καθώς και προσκυνητές από την Πόλη και το εξωτερικό.

Μετά την απόλυση ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε σε Άρχοντα Ευταξία της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας τον κ.Αριστόδημο Καρνάκη, ομογενή εκ Παναμά και πιστό μέλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεξικού. Με την ευκαιρία αυτή ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για το έργο της Μητρός Εκκλησίας στην Ορθόδοξη Διασπορά.

Ακολούθως στον αυλόγυρο της Μονής πραγματοποιήθηκε μικρή εορταστική εκδήλωση από τα παιδιά της κατασκήνωσης με την εποπτεία του Διευθυντή της κ.Σταύρου Ραφαηλίδη και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών που εθελοντικά και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν στο πλευρό των παιδιών της Ρωμηοσύνης προκειμένου να απολαύσουν ξέγνοιαστες στιγμές στην κατασκήνωση του Πατριαρχείου. Με τις χαριτωμένες φωνές τους, συνοδευόμενα από τα τιτιβίσματα των πουλιών και τη μουσική των τζιτζικιών, τραγούδησαν αλλά και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς για τον Πατριάρχη της Ρωμηοσύνης και της Οικουμένης, για τον πνευματικό τους πατέρα.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε εκ μέρους των κυριών που συγκροτούν το ΔΣ της Παιδοπόλεως η Πρόεδρος αυτού, κυρία Μαίρη Αποστολίδου, ενώ μίλησαν ο Μητροπολίτης Μεξικού Αθηναγόρας και ο Επίσκοπος Δέρβης Ισεκιήλ, περιγράφοντας αμφότεροι την εμπειρία τους από τη διακονία στην Ορθόδοξη Διασπορά.