Με αφορμή την Ιερά Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Ιερό της Ορθοδοξίας Κέντρο, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, αλλά και την απόφαση, όπως η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας γίνει το 2016 και μάλιστα στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης, δίπλα από την Μεγάλη Εκκλησία την Αγία Σοφία, θα ήθελα να παρουσιάσω δι' ολίγων το ιστορικό αυτού του Ιστορικού και λαμπρού Ναού της Πόλεως.

 Η Αγία Ειρήνη, αφιερωμένη στην Ειρήνη του Θεού, μια ιδεά του Μεγάλου Κωνσταντίνου,  ήταν ο πρώτος Επισκοπικός Ναός της Πόλεως. Τον  Ναό αυτόν ο Μέγας Κωνσταντίνος αύξησε και μεγάλωσε. Σε αυτό τον Ναό, έλαβε χώρα και η Β' Οικουμενική Σύνοδος το 381 μ. Χ. 

  Ο Ναός της Αγίας Ειρήνης, δυστυχώς κάηκε το 532 ύστερα από την γνωστή "Στάση του Νίκα" μαζί με την Αγία Σοφία και άλλα κτήρια της περιοχής. Ο Μέγας Αυτοκράτωρ Ιουστινιανός,  την ξαναχτίζει πάλι στο ρυθμό και στο σχήμα πού έχει μέχρι και σήμερα. Μάλιστα ορισμένοι κίονες του Ναού φέρουν τα μονογράμματα του Ιουστινιανού και της Θεοδώρας, όπως και στην Αγία Σοφία.

  Ο Αυτοκράτωρ Λέων ο Γ' ο Ίσαυρος (717 - 741), ανακαινίζει τον Ναό και χτίζει ένα αίθριο. Από τον εσωτερικό διάκοσμο, δεν σώζεται τίποτα εκτός από ένα μεγάλο Σταυρό πού βρίσκεται επάνω από την κόγχη του Ιερού, και  δύο  ψηφιδωτές επιγραφές του 6ου αιώνος.

  Ο Ναός της Αγίας Ειρήνης, ήταν στενά συνδεδεμένος με διάφορα εκκλησιαστικά γεγονότα. Όπως διαβάζουμε στο εκπληκτικό έργο του Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου του Ζ' του Πορφυρογεννήτου (913 - 959) "Έκθεσις Βασιλείου Τάξεως" Την Μεγάλη Παρασκευή, ο Πατριάρχης δεν πήγαινε με τον Αυτοκράτορα στον Ναό των Βλαχερνών, αλλά μετέβαινε στον Ναό της Αγίας Ειρήνης και τελούσε τις τελευταίες κατηχήσεις, μια και την άλλη ημέρα θα ακολουθούσε το ομαδικό βάπτισμα. Ακόμα στον Ναό αυτό, γινόταν τα επίσημα μνημόσυνα των Πατριαρχών και ορισμένες από τις ενθρονίσεις τους.

  Ο Ναός της Αγίας Ειρήνης, μετά την Άλωση του 1453, ακολούθησε την μοίρα όλων των Εκκλησιών και των αγιασμάτων του Γένους μας. Με την ανοικοδόμηση του Παλατιού Τόπ Καπί, ο Ναός συμπεριλήφθηκε στην αυλή του Σαραγιού και έτσι δεν μετατράπηκε σε Τέμενος - Τζαμί. Επειδή δίπλα στην Αγία Ειρήνη βρισκόταν το στρατόπεδο των Γεννιτσάρων, γι' αυτό και ο Ναός χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη πολεμικού υλικού. Στα μέσα περίπου του 19ου αιώνος, λειτούργησε ως Μουσείο αρχαιοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ σήμερα παραμένει ένα μουσειακό μνημείο, στο οποίο κατά καιρούς φιλοξενούνται διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, λόγω της καλής ακουστικής πού διαθέτει.