Η Θεσσαλονίκη και η τοπική μας Εκκλησία πανηγύρισε και εφέτος την ιερά μνήμη του αγίου ενδόξου προφήτου Ηλία του Θεσβίτου, στον ιερό ενοριακό Ναό στην περιοχή Πυλαίας της αγιοτόκου πόλεώς μας, που είναι αφιερωμένος προς τιμή του.

Χθες, Παρασκευή 19 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα, ετελέσθη ο μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ο οποίος ωμίλησε καταλλήλως και αναφέρθηκε με επιγραμματικό τρόπο στο βίο και στο έργο του μεγάλου αυτού Προφήτη. Ο κ. Άνθιμος ετόνισε ιδιαιτέρως την μεγάλη πίστη που είχε ο Προφήτης Ηλίας στον ένα και αληθινό Θεό, και που δεν φοβήθηκε τους ειδωλολάτρες ιερείς της εποχής του αλλά και την εξουσία των ανόμων αρχόντων, και ωμολόγησε ενώπιον όλων την μεγάλη δύναμη του παντοδυνάμου και αληθινού Θεού. Επίσης ανεφέρθη στα εθνικά μας θέματα και στην μεγάλη σημασία που έχει για όλους μας η ενότητα και η ομοψυχία στους δυσκόλους καιρούς που διερχόμεθα.
Σήμερα Σάββατο 20 Ιουλίου το πρωί, έγινε η ακολουθία του Όρθρου και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου, ο οποίος προέβη στη χειροτονία του εγγάμου διακόνου π. Θωμά Γαλλίδη, πτυχιούχου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Ο Παναγιώτατος μετά από την συγκινητική ομιλία του νέου κληρικού, τον προσεφώνησε με λόγους πατρικούς και εποικοδομητικούς, τονίζοντας την σημασία που έχει σήμερα το γεγονός ότι ένας νέος άνθρωπος γίνεται με την χάρη του Θεού διάκονος των μυστηρίων του, μέσα στα πολλά προβλήματα και τις μεγάλες δυσκολίες που διέρχεται η κοινωνία μας και η πατρίδα μας η Ελλάδα. Η Εκκλησία πολεμάται μεν από κάποιους οι οποίοι δυστυχώς δεν γνωρίζουν την αλήθεια, αλλά εμείς οι κληρικοί, οι επίσκοποι, οι ιερείς και οι διάκονοι, πρέπει με θάρρος και βαθειά πίστη προς τον άγιο τριαδικό Θεό μας, να επιτελούμε το έργο μας στο ακέραιο, και ο ιδρυτής και θεμελιωτής της αγίας μας Εκκλησίας, Κύριος ημών Ιησούς Χριστός θα είναι πάντοτε βοηθός και σκεπαστής σε όλη μας τη ζωή.

Κατά τον Εσπερινό, τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία, έλαβαν μέρος πολλοί ιερείς και διάκονοι, ενώ τους βυζαντινούς ύμνους της εορτής έψαλαν με τρόπο άριστο και με μοναδική καλλιτεχνική εκτέλεση οι πολυμελείς βυζαντινοί χοροί του ιερού Ναού, υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Χριστοδούλου και των συνεργατών και αδελφών του νέων ιεροψαλτών Ανδρέου & Αθανασίου Χριστοδούλου.


Επίσης αξίζει να σημειωθή ότι τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία πλήθος πιστών και νέων ανθρώπων προσήλθε στον ιερό Ναό, παρέστησαν δε βουλευτές και οι δημοτικές αρχές του τόπου, ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Μιχαήλ Τρίτος, καθηγητές και τοπικοί παράγοντες.
Σήμερα το απόγευμα μετά από τον μεθέορτο εσπερινό του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε και η λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του αγίου Προφήτου Ηλία στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής της Πυλαίας.