Με την παραδοσιακή αγιορείτικη τάξη η Μονή Παντοκράτορος τίμησε την εφέστια εικόνα της την Παναγία την Γερόντισσα. Η εικόνα αυτή είναι η μοναδική εικόνα που παρουσιάζει την Παναγία ολόσωμη και όχι  στην στάση πορτραίτου.

Πλήθος πιστών και πνευματικών τέκνων των γερόντων της Μονής Παντοκράτορος επισκέφθηκαν το μοναστήρι με την ευκαιρία της πανήγυρης. Των λατρευτικών εκδηλώσεων και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, ενώ παρέστησαν προσκεκλημένοι του Ηγούμενου Γέροντος Γαβριήλ και της μοναστικής αδελφότητας των Παντοκρατορινών ο Ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος Γέρων Αλέξιος καθώς και πολλοί άλλοι Αγιορείτες πατέρες.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του Μοναχού Νικοδήμου, ο οποίος ακολούθησε τα πνευματικά βήματα του κατά σάρκα αδελφό του Μοναχού Πορφύριου. Έτσι οι δυο κατά σάρκα αδελφοί βρίσκονται τώρα να υπηρετούν τον Θεό στην ίδια μοναστική αδελφότητα.

Ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου απευθύνθηκε με πνευματικά λόγια στον νέο Διάκονο, ενώ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας όλο το εκκλησίασμα ευχήθηκε «καλή διακονία» στον νέο Διάκονο.