Σε παρέμβαση για το αίτημα του γνωστού οίκου μόδας του εξωτερικού να πραγματοποιήσει επίδειξη μόδας στον Παρθενώνα,προχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά την επίσκεψή του στους χώρους των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Σχολή». Ο κ. Ιερώνυμος, που είναι ιδιαίτερα γνωστός για την ευαισθησία του για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας, που πηγάζει και από τις σπουδές του στην Αρχαιολογία, δήλωσε αρνητικός στη χρήση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως ο Παρθενώνας, για επιδείξεις μόδας λέγοντας πως δε μπορούμε να θυσιάζουμε οτιδήποτε για το χρήμα. «Δεν πουλιούνται τα πάντα» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας πως «όταν κάτι αποϊεροποιείται τότε ευτελίζεται και κάτι που ευτελίζεται γίνεται εμπόρευμα φτηνό».

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του κάλεσε να μην θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του χρήματος και να αποκτήσουν γερά πρότυπα, για να ξεπεραστεί η εποχή της παρακμής και της αλλοίωσης.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν ο Διευθυντής του Σχολείου και οι καθηγητές. Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος στο αμφιθέατρο του σχολείου απηύθυνε χαιρετισμό στους μαθητές του Λυκείου και συνομίλησε μαζί τους πραγματοποιώντας έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Στον πατρικό του λόγο ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η εποχή μας έχει χαρακτηριστεί εποχή της κρίσης. Η αλήθεια είναι, ότι πρόκειται για μία πνευματική κρίση που γίνεται οικονομική και μας οδηγεί σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις. Το πρόβλημα, όμως, είναι η παρακμή, η αλλοίωση των ανθρώπων, η υποτίμηση των αξιών που κάνουν τον άνθρωπο μονομερή, μονόπλευρο, μοναχικό και στην συνέχεια προβληματικό».

Κάλεσε, ωστόσο, τους μαθητές να διαβάζουν και να αποκτούν εμπειρίες, γνώσεις και σοφία, αλλά να αποκτήσουν και την άνωθεν Σοφία, του Θεού, ώστε να γίνουν χαρισματικοί άνθρωποι.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην έλλειψη προτύπων σε όλους τους χώρους τονίζοντας πως «χρειάζεται να βρούμε πρότυπα, για να έχουμε μια καλύτερη κοινωνία».

Στη συνέχεια οι μαθητές έθεσαν στον Αρχιεπίσκοπο καίρια ερωτήματα για ζητήματα που τους απασχολούν. Κάλεσε τους μαθητές να κάνουν επιλογή των πράξεών τους, να έχουν διάκριση, να ξέρουν τι είναι αυτό που αν το κάνουν θα τα βοηθήσει και τι όχι. Πρότεινε στους μαθητές, να μην φοβούνται τις αλλαγές στη ζωή τους και να μην ανησυχούν, θα περάσουν και οι δυσκολίες της εφηβείας και να κυνηγούν τα όνειρά τους, να έχουν επιμονή και υπομονή, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να μην θεωρούν ότι για τα πάντα φταίνε οι άλλοι. Σε ερώτηση μαθητή για το πώς αποφάσισε να γίνει ιερέας ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι από μικρός ήταν ένα παιδί που πήγαινε στην Εκκλησία και την αγαπούσε, ενώ πάντα ενδιαφερόταν για τους συνανθρώπους του. Μίλησε για τις σπουδές του, αλλά και για τους σημαντικούς ανθρώπους που γνώρισε στη ζωή του και τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, όπως ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης Θηβών Νικόδημος Γραικός, ενώ μοιράστηκε με τους μαθητές τις εμπειρίες του από τότε.

Σε ερώτηση μαθήτριας για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον θάνατο ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως «πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα. Πιστεύω ότι η απάντηση σχετίζεται με το πώς βλέπουμε τον Θεό και ποια είναι η ζωή μας. Πάντως, ο Θεός δεν είναι τιμωρός, ούτε εκδικητής. Η Εκκλησία είναι για να μας μάθει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον πραγματικά. Για να είμαστε οικογένεια. Αυτός είναι ο τρόπος, δια της αγάπης που είναι ο Χριστός, να αντιμετωπίσουμε τον θάνατο».