Βοηθούντων και των καλών καιρικών συνθηκών –παρά την καταιγίδα και την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε την Δευτέρα- η Ρόδος τίμησε χθες με κάθε λαμπρότητα την μνήμη του πολιούχου της, νεομάρτυρα Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου με παράκληση του Αγίου στο παρεκκλήσιο του Δήμου Ρόδου και συνεχίστηκαν με την ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ι. Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου.

Χτες το πρωί, ανήμερα της εορτής του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος Όρθρος και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ρόδου κ. Κυρίλλου, κ. Σάββα και των Θεοφιλέστατων Επισκόπων Στρατονικείας κ. Στεφάνου και Ολύμπου κ. Κυρίλλου.
Στον Ι. Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου φιλοξενήθηκε μία εκ των παλαιοτέρων εικόνων του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου (η οποία χρονολογείται από το 1846) την οποία συνόδευσε από την Ερμουπόλη της Σύρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.

Το παρών έδωσαν οι δήμαρχοι Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, Σύρου κ. Γιώργος Μαραγκός, Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κούκας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αντιδήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης, δημοτικοί σύμβουλοι πλειοψηφίας και μειοψηφίας, ο πρώην περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρώην δήμαρχος κ. Μάνος Κόκκινος, ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Παππάς, ο πρ. υπουργός κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και οι κληρικοί από το νησί.

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση των ιερών Λειψάνων και εικόνας του Αγίου Κων/νου Υδραίου από το ναό προς τις οδούς: Δραγούμη-28ης Οκτωβρίου-Πλ. Ακαδημίας – Λαμπράκη-Πλατεία Κύπρου – Γαλλίας – 7ης Μαρτίου και κατέληξε στην πλατεία Δημαρχείου.
Την ιερή εικόνα μετέφερε άγημα του Στρατού, ενώ έγινε και η καθιερωμένη αρτοκλασία στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος

Στην ομιλία του, απευθυνόμενος προς το ποίμνιο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Γιορτάζουμε σήμερα την μνήμη του πολιούχου της πόλεως Ρόδου, νεομάρτυρα Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. 217 χρόνια πριν, σε αυτόν εδώ τον τόπο, ο Κωνσταντίνος ο Υδραίος, έδωσε την μαρτυρία της πίστεώς του, την μαρτυρία της αυτοσυνειδησίας του και έγινε νεομάρτυς του Ιησού Χριστού αλλά και ενός ολόκληρου λαού, που στέναζε κάτω από την σκληρή δουλεία. Αυτό το νέο παιδί, με το μαρτύριό του, έδωσε θάρρος, ομολογώντας τον Χριστό και υπέστη βασανιστήρια στο όνομά Του, ενώ βρήκε τον θάνατο δι’ απαγχονισμού. Εμείς επικαλούμεθα τις πρεσβείες του προς τον οικτίρμονα Θεό. Είναι η έκφραση ορθοδόξου αυτοσυνειδησίας ως Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών. Αυτό μας λέει ο Άγιος, σε εποχές παράξενες που ζούμε. Ας το αναλογιστούμε και ας παρακαλέσουμε τον Θεό να μας δίνει την διάκριση εκείνη που χρειάζεται ώστε να μπορούμε να κατανοούμε τα πράγματα κάθε στιγμή και να τα κρίνουμε σωστά».

Οι ομιλίες και τοποθετήσεις

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος υποδέχτηκε τους προσκεκλημένους στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δημαρχιακού μεγάρου και έδωσε δώρα στους ιεράρχες. Στην τοποθέτησή του επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σας υποδεχόμεθα σήμερα με αισθήματα σεβασμού και χαράς. Η παρουσία σας τιμά την πόλη μας την σημερινή μέρα του εορτασμού του πολιούχου μας, του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. Αυτή η μέρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία αυτού του τόπου. Κι αυτό γιατί μέσα από τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου, περιγράφονται οι αγώνες των προγόνων μας. Δυστυχώς, ο πολιούχος μας (το λέω με λύπη) είναι ακόμη…. άστεγος! Δεν έχουμε αξιωθεί ακόμη να ανεγείρουμε την εκκλησία προς τιμήν του». Επίσης έκανε αναφορά στον μαρτυρικό του θάνατο αλλά και στην μεταφορά της ιερής εικόνας από την Σύρο στην Ρόδο, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη της Σύρου που την μετέφερε στο νησί.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος υπογράμμισε: «Συνοδεύοντας την εικόνα του πολιούχου της πόλης σας, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη και τον δήμαρχο Σύρου κ. Μαραγκό, επιστρέφουμε στην Ερμούπολη ‘φορτωμένοι’ με πολλά και όμορφα πράγματα που αποτυπώνουμε στην ψυχή μας» εξαίροντας παράλληλα το ποιμαντικό έργο του Σεβ. Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου.

Επιπλέον, ο κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε στις εξαιρετικές εντυπώσεις που απεκόμισε κατά την παραμονή του στην Ρόδο παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις στην μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, ενώ μίλησε για την ιστορία της Σύρου. «Η εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου επιστρέφει στην Σύρο με μεγαλύτερη χάρη και κυρίως διότι την ασπάστηκαν ευλαβείς χριστιανοί που εκδήλωσαν τον σεβασμό τους προς το πρόσωπο του Αγίου το οποίο οι Υδραίοι στην Σύρο δώρησαν στον ιστορικό ναό της Παναγίας των Ψαριανών όπου φυλάσσεται και η εικόνα της Κοίμησης του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου».

Σχολιάζοντας το γεγονός πως ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος παραμένει «άστεγος», όπως ανέφερε ο δήμαρχος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου είπε: «Δεν είναι άστεγος! Είναι στεγασμένος στις ψυχές των Ροδίων. Αυτή είναι η πιο καλή σκέπη!!!»

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζημάρκος είπε τα εξής: «Είναι μεγάλη η χαρά μου σήμερα, καθώς ήθελα πραγματικά αυτή η εικόνα να έρθει στην Ρόδο. Ηταν όλα όπως τα ονειρεύτηκα γιατί είναι κάτι που το έχουμε όλοι πολύ ανάγκη. Έχουμε όλοι στα νησιά, κοινούς στόχους και αγωνίες κι ένα πάρα πολύ λαμπρό μέλλον. Και πάνω σε αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί». Για την ημέρα μίλησαν ακόμη οι δήμαρχοι Σύρου και Μυκόνου.
Ο κ. Χατζηδιάκος έδωσε αναμνηστικά δώρα στους ιεράρχες και στους δημάρχους, πανέμορφους σταυρούς με περίτεχνη κατασκευή του Ρόδιου κεραμίστα κ. Κώστα Νεοφύτου.