Στην ανάδειξη νέων Καρδιναλίων προχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος με βασικό κριτήριο επιλογής το άνοιγμα στην οικουμένη και την παρουσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε διάφορες χώρες του κόσμου. Αυτή η οικουμενικότητα στην επιλογή αντικατροπτρίζει τις διαφορετικές πολιτισμικές και εθνικές κουλτούρες στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην επίλυση των θεμάτων-προβλημάτων στο εσωτερικό της.

Από τους 18 νέους Καρδιναλίους, οι 13 είναι εν ενεργεία, ενώ οι τέσσερις επίτιμοι. Η τελετή της εγκαθίδρυσης θα γίνει τον Φεβρουάριο σε ειδική τελετή στον Άγιο Πέτρο στην Ρώμη, ενώ η απόδοσης του παλλίου σε κάθε Καρδινάλιο-που δινόταν παλαιότερα στη Ρώμη-, δίνεται πλέων σε ειδική τελετή με εκπρόσωπο του Πάπα στην χώρα στην οποία είναι ο Καρδινάλιος. Για συνεχιζόμενη πλέων φορά ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε κατά μέρος την παραδοσιακή θεώρηση και επιλογή νέων καρδιναλίων, που τις περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν την περιοχή του Βατικανού. Τα κριτήρια του ποιμένα και της διακονίας των πτωχών και της έμπρακτης εργασίας, είναι από τα βασικά στοιχεία των επιλογών του Πάπα Φραγκίσκου και όχι τόσο τα βιογραφικά. Τα κριτήρια αυτά είναι υπό την έντονη επιρροή της Παπικής Εγκυκλίου για το Περιβάλλον και του Έτους του Ελέους. 

Με την νέα σύνθεση του Κολεγίου και του Κονκλαβίου των Καρδιναλίων, διασπάται μια εξουσιαστική τάση ορισμένων ισχυρών Καρδιναλίων της Ιταλίας. Η κυρίαρχη πλειοψηφία ποσοστού του Κολεγίου και του Κονκλαβίου των Καρδιναλίων από την Ευρώπη και την Ιταλία, αρχίζει σταδιακά να μειώνεται. Πλέων χώρες, όπως Λατινική Αμερική, Αφρική Ασία και ειδικότερα χώρες, που δεν είχαν ποτέ Καρδινάλιο ή είναι πτωχές, όπως η Νικαράγουα, Αϊτή, αποκτούν Καρδιναλίους με συμμετοχή στο Κονκλάβιο. 

Τρεις από τους νέους Καρδιναλίους είναι από την Αμερική. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται από το Λος Άντζελες και την Φιλαδέλφεια με τους ισχυρούς Αρχιεπισκόπους Jose Gomez και Charles Chaput. 

διαβάστε τη συνέχεια εδω