ΠΕΜΠΤΗ  26  Μαρτίου

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ.Ιωάννης, επισκέφθηκε την γυναικεία Ι.Μονή των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τον υποδέχθηκε  η ηγουμένη Ιλαριώνη. Το μοναστήρι είναι καινούργιο

 και βρίσκεται  στην περιοχή του Λένινγκραντ, κοντά στην Αγία Πετρούπολη.  Ιδρύθηκε το 2006 μετά από σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας. Ο τόπος όπου χτίστηκε, δεν είχε ποτέ μοναστήρι, και όλη η γύρω

 περιοχή έως το 1918 βρισκόταν  υπό την κυριαρχία των Φινλανδών. Στη συνέχεια η ηγουμένη τον ξενάγησε στους χώρους της Μονής και στους Ναούς 1) Κωνσ/νου και Ελένης και 2)  Άγ. Νικολάου του Θαυματουργού, καθώς επίσης και στο υπό ανέγερση Καθολικό της Μονής, όπου η γερόντισσα  είχε την ευκαιρία να ζητήσει και να πάρει ενδιαφέρουσες συμβουλές από τον Μακ/το, καθ΄ όσον ο κ.Ιωάννης είναι και πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός.

  Στη συνέχεια μετέβησαν στην εγκαταλελειμμένη  Ι.Μονή Lentulus, της εκκλησιαστικής επαρχίας  Βίμποργκ και Priozersk, κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, της οποίας οι μοναχές δραπέτευσαν απέναντι στην Φινλανδία, όταν το 1939 επιβλήθηκε η Σοβιετική Ένωση στην περιοχή. Εκεί οι μοναχές ίδρυσαν μοναστήρι με το όνομα Νέα Lentulus.

 Εδώ, τώρα,  είναι η εκκλησία της Αγ.Τριάδος, η οποία ανακατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από ξύλο. Υπάρχει και παρεκκλήσι, αφιερωμένο στους Ρώσους νεομάρτυρες Αγίους.

  Πρόσφατα η Μονή Lentulus, με απόφαση του Μητροπολίτη Αγ.Πετρούπολης κ. Βαρσανούφιου,  προσαρτήθηκε στο 

μοναστήρι Κων/νου και Ελένης ως Μετόχι. 

    ΠEMΠTH + ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  26+27 Μαρτίου

  Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ.Ιωάννης την Πέμπτη 26-3-15, της πέμπτης εβδομάδας της Μεγάλης  Τεσσαρακοστής, διάβασε τον Μεγάλο Κανόνα  Αγ. Ανδρέα του Κρητός και την επομένη, ημέρα Παρασκευή, τέλεσε την  Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ.Αναστάσεως  Novodevichki στην Αγία Πετρούπολη, όπου διαμένει και συνεχίζει θεραπευτικές αγωγές και ιατρικές εξετάσεις, για την βελτίωση της υγείας του.

  ΣΑΒΒΑΤΟ  28 Μαρτίου

  Το Σάββατο, σύμφωνα με το Τυπικό του μοναστηριού της Αναστάσεως Novodevichki, τέλεσε την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, διαβάζοντας τις τέσσερις Στάσεις σε τέσσερις διαφορετικές εικόνες της Παναγίας.

  ΚΥΡΙΑΚΗ  29 Μαρτίου

  Την Ε' Κυριακή των νηστειών, της  Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ.Ιωάννης,  λειτούργησε στον Ι.Ναό του Αγ.Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου στην Θεολογική Σχολή της Αγίας Πετρούπολης. Συνχοροστάτησε ο Πρύτανης της Σχολής, και Βικάριος της Μητρόπολης Αγ.Πετρούπολης, θεοφιλέστατος επίσκοπος του Πέτερχωφ κ.Αμβρόσιος, ο οποίος στο τέλος της λειτουργίας παρακάλεσε τον κ.Ιωάννη να απευθύνει λόγο στους φοιτητές. Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε καταλλήλως  και ευλόγησε τους καθηγητές και τους ιεροσπουδαστές.

  Τους βυζαντινούς ύμνους έψαλλαν τρείς χορωδίες. Μία ανδρική, μία γυναικεία και μία μικτή.

  πηγή: www.poa-info.org