Ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος άρχισε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη γενέτειρά του ως προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τον 84χρονο ποντίφικα υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Tegel του Βερολίνου η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Κριστιάν Βουλφ.

Κατά την τετραήμερη επίσκεψή του στη Γερμανία ο Βενέδικτος πραγματοποιήσει σταθμούς στο Βερολίνο, την Ερφούρτη και το Φράιμπουργκ.

Σήμερα θα εκφωνήσει ομιλία στο γερμανικό κοινοβούλιο, την Bundestag, και θα τελέσει λειτουργία στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν δεκάδες χιλιάδες πιστοί.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του πρόκειται να συναντηθεί με ηγέτες της Προτεσταντικής Εκκλησίας και εκπροσώπους του μουσουλμανικού και του εβραϊκού δόγματος. Ο ποντίφικας αναμένεται επίσης να συναντηθεί με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, παρότι αυτό δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως.

Η επίσκεψη αναμένεται να είναι από τις πιο «δύσκολες» που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής ο ποντίφικας, καθώς αναμένονται μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον των θέσεων του σχετικά με την αντισύλληψη και την ομοφυλοφιλία, ενώ περίπου εκατό βουλευτές πρόκειται να μποϊκοτάρουν την ομιλία του.

Πρόκειται για το 22ο ταξίδι που πραγματοποιεί ο 84χρονος Βενέδικτος στο εξωτερικό από τότε που εξελέγη το 2005. Αναμένεται να επιστρέψει στη Ρώμη το απόγευμα της Κυριακής.