Με την καθιερωμένη από αιώνων επισημότητα γιόρτασε και φέτος η Ιερά Καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου την οριστική αναστήλωση των αγίων εικόνων, ένα γεγονός που διαδραματίστηκε στα ίδια αυτά χώματα.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Σεβαστείας Δημήτριο, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο, Μύρων Χρυσόστομο, Σασίμων Γεννάδιο, Κινσάσα Νικηφόρο (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Σηλυβρίας Μάξιμο και Βρεσθένης Θεόκλητο (Εκκλησία της Ελλάδος).

Την ημέρα αυτή τελέστηκε και η χειροτονία του νέου Επισκόπου Ευκαρπίας Ιεροθέου, Ηγουμένου της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Νέας Υόρκης, προσωπική Πεντηκοστή για το νέο Αρχιερέα της Μεγάλης Εκκλησίας.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Ποιμενάρχης της ιστορικής και μαρτυρικής Σμύρνης, Μητροπολίτης Βαρθολομαίος.

Εκκλησιάστηκαν οι Αρχιερείς Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Πέργης Ευάγγελος, Φιλαδελφείας Μελίτων, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Προύσης Ελπιδοφόρος, Κυδωνιών Αθηναγόρας, Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Αβύδου Κύριλλος και Αλικαρνασσού Αδριανός, ο Ηγούμενος της Μονής Ιβήρων, Αρχιμ.Ναθανήλ καθώς και άλλοι πατέρες από το Άγιον Όρος.

Παρέστη επίσης επίσημη Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αποτελούμενη από τους Καρδιναλίους Άντζελο Μπανιάσκο και Πέτερ Ερντό οι οποίοι συνοδεύονταν από τον Γραμματέα αυτής, π. Ντουάρτε Ντα Κούνχα.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γεώργιος Κατρούγκαλος ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης καθώς και οι Πρόξενοι Δανάη Βασιλάκη και Γεώργιος Γαϊτάνης.

Εκκλησιάστηκαν Καθηγητές και μαθητές από τα ομογενειακά σχολεία της Πόλης, προσκυνητές από την Πάτρα, όπου υπηρέτησε για πολλά χρόνια ο νεοχειροτονηθείς ως Πρωτοσύγκελλος του μακαριστού Μητροπολίτη Πατρών Νικοδήμου Βαλλινδρά, από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, τόπο καταγωγής του νέου Επισκόπου, πολλοί συγγενείς και φίλοι, καθώς και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας που τέλεσε ο Επίσκοπος Ευκαρπίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τους Αρχιερείς που συλλειτούργησαν μαζί του έψαλε το καθιερωμένο Τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών όλων όσοι αγωνίστηκαν για την Ορθόδοξη πίστη.

Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή των Ιερών Εικόνων κατά την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τον πιστό λαό από τον εξώστη της Αρχιγραμματείας του Πατριαρχείου.