Με επισημότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Προφήτου Ηλιού στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης το Στ’ Συμπόσιο Βυζαντινών Χορωδιών. Από νωρίς ο ναός κατακλύσθηκε από πλήθος κόσμου που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό παρακολούθησαν την εκδήλωση και καταχειροκρότησαν τους συντελεστές. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων και ο Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων Αρχιμ. Νικηφόρος Ψυχλούδης.

Ο εμπνευσμένος θεολογικός και πνευματικός λόγος του κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτου συνεπήρε το πλήθος καθώς ανέλυσε τον επίκαιρο ύμνο της Μεγάλης Εβδομάδος «Φθάσαντες πιστοί...». Στην εισαγωγή της ομιλίας του αναφέρθηκε στα λυτρωτικά και σωστικά μηνύματα της Μεγάλης Εβδομάδος, στη δυνατότητα, μέσω των πλέον συμπυκνωμένων ιερών ακολουθιών, βίωσης της κορύφωσης του λυτρωτικού έργου του Κυρίου καθώς και στα υψηλά νοήματα των ύμνων των ημερών με έντονο Αγιογραφικό χαρακτήρα. Στο κύριο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάθε μια ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδος αναλύοντας τα προβαλλόμενα σε αυτές μηνύματα.

Ένθερμη υποδοχή έτυχε η φιλοξενούμενη βυζαντινή χορωδία του εν Θεσσαλονική συλλόγου μουσικοφίλων «Γεώργιος Καρακάσης» υπό τη διεύθυνση του ιεροψάλτη κ. Κωνσταντίνου Μαρτίνη, μια χορωδία γνωστή στα μουσικά δρώμενα της συμπροτεύουσας και όχι μόνο.

Ξεχωριστή εντύπωση προκάλεσε η χορωδία της διοργανώτριας ενορίας υπό τη διεύθυνση του γνωστού στον ιεροψαλτικό και ευρύτερα μουσικό χώρο για την άριστη κατάρτισή του πρωτοψάλτη κ. Δημητρίου Χριστοδούλου, ο οποίος πιστός στη βυζαντινή μουσική παράδοση, απέδωσε τους ύμνους γνωστών και μεγάλων διδασκάλων.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης ήταν η συμμετοχή του άρχοντα τ. Β’ Δομέστικου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Αιγάλεω Αττικής κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλο, Κωνσταντινουπολίτη στην καταγωγή, ο οποίος με την υπέροχη απόδωση των ύμνων σε γνήσιο Πατριαρχικό ύφος, κατέπληξε με το τάλαντο της φωνής του και την άριστη μουσική του κατάρτιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη λήξη της εκδήλωσης ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Δημήτριος Τζιαφάς του απένειμε τιμητική πλακέτα για την πολυετή του διακονία στο αναλόγιο και την προσφορά του στη βυζαντινή μουσική.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα σε εκείνους που δεν μπόρεσαν να έρθουν και απέστειλαν ευχές είναι και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ.κ. Ιερόθεος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, Βρεσθένης κ.κ. Θεόκλητος, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων καθώς επίσης και πολλοί κληρικοί από Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και πολλοί άλλοι.

Μετά τη σημερινή μέρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε την επόμενη διοργάνωση εκφράζοντας τα θερμά μας συγχαρητήρια.

Διαβάστε εδώ το βιογραφικό κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλου:

http://www.ec-patr.net/gr/psaltai/paikopoulos.htm