«Η απορία μου είναι ότι και το συγκυβερνών κόμμα εξέφρασε τις παράλληλες απόψεις περί της χρήσεως του ονόματος “Μακεδονία” για αυτό το κράτος των Σκοπίων, αλλά δεν τόλμησαν τα κυβερνητικά στελέχη να χαρακτηρίσουν με τον ίδιο τρόπο το συγκυβερνών κόμμα», είπε εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για τα σχόλια του υπουργείου Εξωτερικών, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

«Δεν μπορούμε κάθε φορά που εκφράζεται μία αντίθετη άποψη, κυρίως από την Εκκλησία, να κολλάμε την ρετσινιά ότι είναι χρυσαυγίτες, είναι φασίστες. Στον τόπο αυτό υπάρχει ελευθερία. Ο κάθε θεσμός και προπαντός η Εκκλησία έχει δικαίωμα να εκφράζει την αγωνία του ποιμνίου της. Θα ήταν φασισμός εάν η Εκκλησία προσπαθούσε να επιβάλλει ένα συγκεκριμένο όνομα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιεράρχης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Ποια ήταν η πολιτική παρέμβαση;» διερωτήθηκε σχολιάζοντας τις διαρροές από του ΥΠΕΞ περί πολιτικής παρέμβασης της Εκκλησίας σημειώνοντας ότι «το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου δεν έκανε καμία αναφορά σε πολιτικά θέματα, δεν υπέδειξε κανένα όνομα, δεν υπέδειξε καμία μεθοδολογία διπλωματική που θα πρέπει να ακολουθηθεί».

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τόνισε ότι τάσσεται ήδη από το 2008 κατά των συλλαλητηρίων και είπε για τις διπλωματικές και εκκλησιαστικές παραμέτρους της διαπραγμάτευσης ότι «πολλές φορές οι λύσεις έρχονται μέσω της εκκλησιαστικής οδού και όχι της πολιτικής διαδικασίας», αναφερόμενος στο ιστορικό γεγονός, όταν δόθηκαν οι αυτοκεφαλίες στις σλαβικές Εκκλησίες τον 19ο αιώνα (Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία) τα αντίστοιχα κράτη ονομάστηκαν με το όνομα που δόθηκε στην Εκκλησία τους, όντας αυτό ένα πρώτο βήμα για την αναγνώριση αυτής της ονομασίας του κράτους.