Με λαμπρότητα η τοπική Εκκλησία της Μεσσηνίας τίμησε την μνήμη του Ιερού Χρυσοστόμου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και ταυτόχρονα τα ονομαστήρια του ποιμενάρχη της, Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής στην Καλαμάτα, όπου το πρωί της Δευτέρας τελέσθηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του εορτάζοντος Μητροπολίτη Χρυσοστόμου με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών Διδυμοτείχου Δαμασκηνού, Πειραιώς Σεραφείμ, Ιλίου Αθηναγόρα, Κηφισίας Κύριλλου, Μεγάρων Κωνσταντίνου και του Μητροπολίτη Σταγών Θεόκλητου. Από το ιερό βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Γέρων Λεοντουπόλεως Γαβριήλ, Φιλαδελφείας Βενέδικτος, και ο Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, που αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Ιερού Χρυσοστόμου.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο εορτάζων Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος που τόνισε με ιδιαίτερο νόημα με αφορμή την παρουσία πλειάδας Μητροπολιτών, Επισκόπων, ιερέων μοναχών και πιστών στην Θεία Λειτουργία ότι «εμείς ως άνθρωποι δοκιμαζόμεθα αλλά όταν έχουμε ως στήριγμά τον Χριστό και τα πρόσωπα των αδελφών οι οποίοι εκόντες άκοντες κάθε φορά έρχονται για να εκφράσουν την αγάπη και τη συμπαράστασή τους, τότε το φορτίο που φέρουμε πάνω μας γίνεται ελαφρότερο και οι δραστηριότητές μας γίνονται ουσιαστικότερες και έτσι φανερώνεται μέσα στον κόσμο αυτό που ονομάζουμε ενότητα της Εκκλησίας».

Όπως είπε στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας «η ενότητα δεν είναι κάτι το θεωρητικό, η ενότητα ξεκινάει από την ενότητα της πίστεως και φθάνει στο σύνολο του έργου της Εκκλησίας».

Ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που παρέστη στον Εσπερινό των ονομαστηρίων του και στους Μητροπολίτες Διδυμοτείχου Δαμασκηνό, Πειραιώς Σεραφείμ, Ιλίου Αθηναγόρα, Κηφισίας Κύριλλο και Μεγάρων Κωνσταντίνο. Ειδικά για τους Μητροπολίτες Ιλίου, Κηφισίας και Μεγάρων είπε ότι «είμαστε τρεις αυτάδελφοι. Όλοι βγήκαμε μέσα από την Εκκλησία και μας ενώνει το θυσιαστήριο. Αλλά κυρίως αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι μια έντιμη φιλία, μια φιλία η οποία δεν πρόκειται να παραχαραχθεί αλλά και ούτε πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα να την παραχαράξει όσο και αν υπάρχει προσπάθεια να το πετύχουν».

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον νέο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητο του απηύθυνε παραινέσεις να συνεχίσει με την ίδια θέρμη και τον ίδιο ζήλο με το ίδιο εκκλησιαστικό πνεύμα να στηρίζει το ποίμνιο, τον κλήρο και τον λαό του, τους μοναχούς και τις μοναχές, υπενθυμίζοντας την βαθιά μοναστική και πνευματική παράδοση των μονών των Μετεώρων, σημειώνοντας ότι το έργο που καλείται να συνεχίσει είναι πολύ σημαντικό γιατί δυστυχώς αλλότριες δυνάμεις προσπαθούν να αλλοιώσουν αυτή την εικόνα του γνήσιου ορθόδοξου και αναλλοίωτου Μετεωρίτικου μοναχισμού για να εξυπηρετήσουν άλλα δεδομένα και άλλες προσδοκίες και η Εκκλησία πρέπει να είναι αυτή που θα στηρίξει αυτήν την υπερχιλιετή διακονία των μοναχών των Μετεώρων και δεν μπορεί για αλλότριες και εφήμερες επιδιώξεις να επιτραπεί να αλλάξει ο χαρακτήρας και η ταυτότητα του μοναχισμού των Μετεώρων.

Θερμές ευχαριστίες ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος απηύθυνε και στον Μητροπολίτη Γέρων Λεοντουπόλεως Γαβριήλ από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Βενέδικτο από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για τον οποίο είπε ότι «εδώ και πολλά χρόνια κρατάει ψηλά την σημαία της ορθοδοξίας και της Ελλάδας και διακονεί σε ένα κόσμο δύσκολο γεμάτο αμφισβητήσεις για την αυθεντικότητα του μηνύματος του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού και γίνεται κήρυκας μέσα από το ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει σε ορθοδόξους Χριστιανούς, σε Κόπτες σε μουσουλμάνους, γιατί η ορθοδοξία αυτό είναι, ανοίγει τα χέρια και την αγκαλιά της σε όποιον θέλει και τον οικονομεί και τον καθοδηγεί και του δείχνει ποιο είναι το πνευματικό πρόσωπο του Θεού.

Ο εορτάζων Μητροπολίτης ευχαρίστησε για την παρουσία του και τον καθηγούμενο της Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων, Επίσκοπο Αμορίου Νικηφόρο για τον οποίο ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι «μετέφερε την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου μεταλαμπαδεύοντας το γνήσιο πνεύμα της ρωμηοσύνης, του ελληνισμού και των αλησμόνητων πατρίδων». Ευχαρίστησε όλους του κληρικούς που ήρθαν από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, άλλες Μητροπόλεις, τους δημάρχους κι τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Πριν την απόλυση ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος επέδωσε εννέα υποτροφίες τετραετούς διάρκειας σε ισάριθμους Μεσσήνιους, πρωτοετείς επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.