Το μήνυμα της αναγκαίας ενότητας της Εκκλησίας γύρω από το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς όφελος του δοκιμαζόμενου λαού έστειλε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μιλώντας στον Εσπερινό της εορτής του Ιερού Χρυσοστόμου, από τον οποίο άγει τα ονομαστήριά του ο Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας στη Μεσσηνία.

«Όσο οι Επίσκοποι είναι κεντρισμένοι γύρω από το πρόσωπο του προκαθημένου της Εκκλησίας, η Εκκλησία είναι και δυνατή και αντιστέκεται και με ουσιαστικό τρόπο μπορεί και παρεμβαίνει στα πράγματα των ανθρώπων με τέτοιο τρόπο ώστε να  μπορεί να τους εμπνέει να τους δίνει τη δύναμη αλλά κυρίως να τους μεταλαμπαδεύει το πνεύμα ότι η Εκκλησία είναι ήταν είναι και θα συνεχίσει να είναι στους αιώνας η μητέρα και η μάνα αυτού του λαού» τόνισε με νόημα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μετά τη σύντομη προσλαλιά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Νωρίτερα, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου στον ναό που τιμάται στο όνομά του στην Καλαμάτα. Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Ιλίου Αθηναγόρα, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεο, Μεγάρων Κωνσταντίνο, τον Επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο και τον επιχώριο εορτάζοντα Επίσκοπο, Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, καθώς και από πλειάδα ιερέων της Μητρόπολης Μεσσηνίας και άλλων Μητροπόλεων, μοναχών και παρουσία εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών και δημοτικών αρχών και πλήθους πιστών.

Όπως είπε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Η παρουσία του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και η παρουσία των Σεβασμιωτάτων αγίων αδελφών αποτελεί για τον Επίσκοπο της τοπικής Εκκλησίας αλλά και για όλο το ποίμνιο και τον κλήρο και τον λαό στηριγμό και αφορμή για να αντλήσουμε δύναμη, ελπίδα, παρηγορία αλλά και τόλμη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτόν τον δύσκολο δρόμο που έχει μπει η πατρίδα μας η χώρας μας αλλά και ο ίδιος ο λαός μας ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε και σε εκείνο το λαό την ελπίδα ότι δεν έχει χαθεί τίποτα  αλλά τα  πάντα βρίσκονται σε μια πορεία. Με τον τρόπο που θα νοηματοδοτήσουμε αυτή την πορεία θα επιβεβαιώσει το αίσιο του τέλους αυτού του αγώνα του λαού».

Για την Εκκλησία είπε ότι «απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσεως και της δοκιμασίας ότι είναι μια πραγματική μάνα. Απέδειξε ότι είναι εκείνη που ξέρει να στέκεται σεβόμενη την αξιοπρέπεια του λαού της και του ποιμνίου της και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που εκείνο έχει προκειμένου να αισθανθεί ο ίδιος ο λαός την παρουσία της ως μια παρουσία ελπίδας και προσδοκίας για ένα καλύτερο αύριο.

Δεν κάνει διακρίσεις, προσφέρεται σε όλους, προσφέρει σε όσους έχει ανάγκη και αυτό είναι το έργο που κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει ο ίδιος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών σε όλα τα μέλη της Ιεραρχίας της Ελλάδος ώστε τη στιγμή αυτή να σταθούμε όλοι δίπλα στο λαό μας. Και μέσα από την ποιμαντική διάθεση που έχει ο καθένας μας να μπορέσει να ιεραρχήσει τα προβλήματα της τοπικής του Εκκλησίας και να ανταποκριθεί με τον ανάλογο αποτελεσματικό τρόπο. Δεν είναι μόνο αυτό που ίσως καμιά φορά φαίνεται τα συσσίτια και η προσφορά τροφίμων.

Ένα έργο πολυδιάστατο πολυδύναμο, ουσιαστικό. Τολμώ να πω ότι πολλές φορές υποκαθιστά και το κράτος πρόνοιας σε αυτή τη χώρα. Η Εκκλησία ως μάνα και μητέρα συμπαρίσταται σε όλους. Και σε αυτή τη συμπαράσταση ο κάθε Επίσκοπος είναι συναγωγος στον  άλλο συνεπίσκοπό του γιατί αυτό ενέπνευσε ο Μακαριώτατος σε όλα τα μέλη της Ιεραρχίας, αδελφός υπό αδελφού στηριζόμενος ως πόλις οχυρά».