Ο Ελπιδοφόρος Β. Λαμπρυνιάδης είναι Μητροπολίτης Προύσης και καθηγητής Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1967 και ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα το 1977. Σπούδασε Θεολογία στη Θεσσαλονίκη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βυζαντινολογία στη Γερμανία. Αφού αναγορεύτηκε διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Στην Κωνσταντινούπολη επέστρεψε το έτος 1994 όπου χειροτονήθηκε διάκονος. Αφού διετέλεσε Αρχιγραμματέας της Συνόδου, το 2011 εξελέγη Μητροπολίτης Προύσης. Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους διορίστηκε ως Ηγούμενος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Αποτελεί μέλος της Τιμητικής Επιτροπής των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας 2017 που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), την οποία απαρτίζουν, όπως πάντα, προσωπικότητες που έχουν διαπρέψει στην επιστήμη, στον πολιτισμό και στην κοινωνική προσφορά εντός και εκτός Ελλάδος, δίνοντας το μήνυμα ότι η αριστεία είναι εφικτή. Με αυτή την αφορμή μίλησε στο BusinessNews.gr για την αξία της προσφοράς, τις δυσκολίες της κρίσης, τις εξελίξεις με τη  Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά και το έργο του Πατριαρχείου.

Σεβασμιότατε, αποτελείτε μέλος της Τιμητικής Επιτροπής της φετινής διοργάνωσης των Αριστείων που διοργανώνει ο ΣΔΕ. Τι σας έκανε να δεχτείτε να συμμετάσχετε στο θεσμό;

Το θεσμό τον γνώριζα από παλιά, όταν συνεργάστηκα υπηρεσιακά μαζί του τον καιρό που ήμουν Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με είχε από τότε εντυπωσιάσει το γεγονός ότι άνθρωποι με πάθος και πίστη στην ανθρώπινη αξία διοργάνωναν με τόση επιμέλεια και με τόσο σεβασμό στον άνθρωπο μία πραγματικά αξιοθαύμαστη εκδήλωση, όπως αυτή. Μετά από όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι μόλις μου έγινε η πρόταση, το θεώρησα μεγάλη τιμή και ευχαρίστως αποδέχτηκα τη συμμετοχή μου στην ειρημένη επιτροπή.

Έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στην εκκλησία και στην προσφορά στο συνάνθρωπο. Τι σας οδήγησε να ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή;

Η πίστη στον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα του ανθρώπου και του κόσμου είναι πάντοτε η κινητήρια δύναμη όταν αποφασίζει κανείς να υπηρετήσει το Θεό και τον άνθρωπο. Αυτά τα δύο, η προσφορά στον Θεό, δηλαδή, και στον άνθρωπο, είναι πάντα συνδεδεμένα. Δεν μπορείς να υπηρετείς το Θεό και να στρέφεις το βλέμμα σου αλλού όταν ο συνάνθρωπός σου υποφέρει ή σε χρειάζεται. Εκτός όμως από την πίστη, σαν άνθρωποι χρειαζόμαστε και κάποια ζωντανά παραδείγματα στη ζωή μας, τα οποία μας εμπνέουν και μας κάνουν να θέλουμε να τα μιμηθούμε. Τέτοιο πρόσωπο για μένα υπήρξε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος με το δυναμισμό του, με την πίστη του στο Θεό, με την αγάπη του για την Ορθοδοξία αποτέλεσε μεγάλο κίνητρο για μένα να εγκαταλείψω κάθε εγκόσμια φιλοδοξία και να τον ακολουθήσω, επιστρέφοντας στην Πόλη, από την οποία είχα φύγει μικρός.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα η οικονομική ύφεση αποτελεί πραγματικότητα εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας αφήσει σημαντικά σημάδια στην κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, πώς κρίνετε τις δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας που υλοποιούν οι επιχειρήσεις και θα επιβραβευθούν και στα αριστεία αλλά και ποιος θα λέγατε πως είναι ο ρόλος της Εκκλησίας σε αυτό το περιβάλλον;

Η Εκκλησία δεν είναι κάποιος θεσμός που υπάρχει και πορεύεται παράλληλα με την ανθρώπινη κοινωνία και παράλληλα με άλλους θεσμούς, αλλά είναι η ίδια η κοινωνία, είμαστε όλοι οι άνθρωποι.  Όταν υποφέρει ένα μέλος, υποφέρουν όλα τα μέλη, όπως μας διδάσκει το Ευαγγέλιο. Με την οικονομική ύφεση οι ευπαθείς ομάδες υποφέρουν ακόμη περισσότερο και έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που χρειάζονται στήριξη και βοήθεια. Στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης όλοι πρέπει να συστρατευθούμε, Εκκλησία και κοινωνία, Εταιρείες, θεσμοί, πρόσωπα και συλλογικές κοινωνικές εκφράσεις. Είναι μία επιστράτευση, αν επιτρέπεται η έκφραση, και όλοι μας έχουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Και μεταξύ των πρώτων είναι και η Εκκλησία. Η οποία, όμως, χρειάζεται όλους, χρειάζεται και το θεσμό της Εταιρικής Υπευθυνότητας. Μας ενώνει ο κοινός στόχος: η υπηρεσία του ανθρώπου και των αναγκών του.

διαβάστε τη συνέχεια στην αρχική πηγή ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ