Το οφφίκιο του Άρχοντος Νομοφύλακα απένειμε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στον νομικό και θεολόγο κ. Γεώργιο Βλατάκη τιμώντας τον για την πολυδιάσταστη, πολυετή προσφορά και στήριξή του στο έργο της Εκκλησίας.

Η χειροθεσία του νέου Άρχοντος της Μητρός Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε μετά πάσης εκκλησιαστικής τάξεως στην ιστορικήν Ιεράν Πατριαρχικήν και Σταυροπηγιακήν Μονήν Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη, την Πέμπτη 31-08-2017 κατά την διάρκεια του Εσπερινού επί τη εορτή της Ινδίκτου (αρχή εκκλησιαστικού έτους) και της σύναξης προς τιμήν και μνήμην της εορτής της Παναγίας Παμμακαρίστου προστάτιδος των Αρχόντων Οφικκιάλιων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της οποίας η εφέστιος εικόνα είναι κατατεθειμένη στον Πατριαρχικό Ναό ,ως και ημέρα προ-σευχών υπερ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. 

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε με θερμά λόγια για τον προχειρισθέντα και ανέφερε ότι ο νέος Άρχων τιμήθηκε για την από πολλών ετών εγνωσμένη και ειλικρινή αφοσίωση του στην Μητέρα Εκκλησία, για την προθυμία του στη διακονία αυτής και την προσφορά του καθώς και για τις ευρύτερες κοινωφελείς πρωτοβουλίες του.

Στην χειροθεσία παρέστησαν οι υιοί του Νικόλαος και Λεωνίδας, αλλά και πλήθος Αρχιερέων όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος, οι Μητροπολίτες Προικονήσου Ιωσήφ, Ικονίου Θεόληπτος, αλλά και οι Κρήτες Πέτρας Γεράσιμος και Ιεραπύτνης Κύριλλος, ο Ρόδου Κύριλλος, ο Μέγας Ιεροκήρυκας του Πατριαρχείου Αρχιμ. Πανάρετος Ψαραύτης εκ της μητροπόλεως Ρεθύμνου, ο δευτερεύων  διάκονος του Πατριάρχου κ. Θεόδωρος Μεϊμάρης, που κατάγεται από την Κρήτη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κος Ευαγγελος Σέκερης, πανεπιστημιακοί καθηγητές, όπως ο κ. Δεληκωνσταντής Άρχων διδάσκαλος του Γένους, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Άρχων Διδάσκαλος του Ευαγγελίου και άλλοι.