Οι θρησκευτικές ελευθερίες και η αναγκαιότητα διασφάλισης τους τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τον Καναδό Andrew P.W. Bennett, Πρέσβη επί των θρησκευτικών ελευθεριών του Υπουργείου των Εξωτερικών του Καναδά κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στο Φανάρι.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Καναδού Πρέσβεως την Κυβέρνηση του Καναδά για το ζωηρό ενδιαφέρον που επιδεικνύει στα ζητήματα των θρησκευτικών ελευθεριών και ιδιαιτέρως για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και για το ποίμνιο του στα όρια της Χώρας όπου εδρεύει. Ο Καναδός διπλωμάτης χαρακτήρισε με έμφαση ως ευλογία και πρόκληση την ενασχόληση με τα ζητήματα των θρησκευτικών ελευθεριών στην εποχή μας κατά την οποία όχι μόνον αμφισβητούνται αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις παραβιάζονται απροκάλυπτα. Έγινε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί σε περιοχές όπου ο φανατισμός είναι σε έξαρση και οι συνθήκες διαβίωσής των καθίσταται ολοένα δυσχερής με αποτέλεσμα να μεταναστεύουν αναγκαστικά ιδίως στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Τέλος συζητήθηκε το θέμα της απαγωγής των δύο Ιεραρχών του Ορθοδόξου Μητροπολίτου Χαλεπίου Παύλου και του Συροϊακωβίτου Ιωάννου.

Να σημειωθεί ότι ο Καναδός Πρέσβης τυγχάνει ταυτόχρονα υποδιάκονος των Ελληνορρύθμων Ουκρανών και έχει εκφράσει την επιθυμία να χειροτονηθεί σύντομα. Απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη τόνισε κατ΄επανάληψιν πως αισθάνεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως την Μητέρα Εκκλησία.

Στη συνάντηση παρέστησαν στελέχη της Πρεσβείας του Καναδά στην Άγκυρα και ο Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Θεόδωρος.