Με λαμπρότητα και κατά την αγιορειτική τάξη και παράδοση πραγματοποιήθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις στην Μονή Παντοκράτορος στο Άγιο Όρος για την εφέστια εικόνα της Μονής, την Παναγία την Γερόντισσα.

Των λατρευτικών ιερουργιών προέστη ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Ηγουμένου της Μονής Παντοκράτορος Γέροντος Γαβριήλ και της συν αυτώ μοναστικής αδελφότητος.

Ο Επίσκοπος της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης προέστη της ολονυχτίας, και στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς τους Ηγουμένους των Μονών Παντοκράτορος Γαβριήλ και Ξενοφώντος Αλεξίου, των μελών της μοναστικής αδελφότητος της Μονής Παντοκράτορος, εκπροσώπων άλλων αγιορειτικών μονών και πλήθους προσκυνητών.

Η επίσκεψη στη Μονή Σταυρονικήτα

 

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας, μετά την μονή Παντοκράτορος επισκέφθηκε και την Μονή Σταυρονικήτα, της οποίας ο καθηγούμενος, Αρχιμ. Τύχων εκπροσώπησε την Αθωνική Μοναστική Πολιτεία στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, μετά από την σχετική απόφαση που είχε λάβει έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη. Ο Γαλλίας Εμμανουήλ κατά την συνάντησή του με τον Ηγούμενο της Μονής Σταυρονικήτα μετέφερε στον Αρχι. Τύχωνα την ευλογία και τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου συμμετείχε δραστήρια στο προπαρασκευαστικό σκέλος και ενεργά στις εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου. Όντας βαθύς γνώστης όλων των πτυχών και των αποφάσεων της -υψίστης ιστορικής και εκκλησιαστικής σημασίας- Αγίας και Μεγάλης Συνόδου είχε την δυνατότητα να συζητήσει διεξοδικά με αγιορείτες μοναχούς, που τον επισκέφθηκαν, κατά την παρουσία του στο Άγιο Όρος και στην Μονή Σταυρονικήτα για τις αποφάσεις της Συνόδου.