Το συνεχές και αμείωτο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής προς τα ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Ρωμηοσύνη της Πόλης μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο νέος Αμερικανός Γενικός Πρόξενος στην Πόλη Charles Hunter κατά την επίσκεψή του στο Φανάρι.

Κατά την εγκάρδια συνάντηση, ο νέος Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. εξέφρασε τα αισθήματα ειλικρινούς χαράς του για την επίσκεψή του στο Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας και διερμήνευσε τον προσωπικό αλλά και σύνολης της Αμερικανικής Πολιτείας βαθύ σεβασμό του προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου καί προς τον θεσμό της Μητρός Εκκλησίας.Συζητήθηκαν τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει στις μέρες μας το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ρωμέηκη Ομογένεια της Πόλης, οι θετικές κινήσεις που έχουν γίνει από πλευράς του Κράτους πρός την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Μειονοτήτων στην επικράτεια της Χώρας καθώς και οι αρκετές ενέργειες που υπολείπονται προς αυτήν την κατεύθυνση με πρώτη την επίκαιρη μη συμπερίληψη της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στο νέο πακέτο εκδημοκρατισμού που εξήγγειλε πρόσφατα η Κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός Γενικός Πρόξενος θέλησε να ενημερωθεί για τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα της Ρωμηοσύνης, για τα σχολεία και στην ερώτησή του αν υπάρχει Πανεπιστήμιο της Ομογένειας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απάντησε πως ετοιμάζεται και ήδη ξεκίνησε μία προσπάθεια που περιλαμβάνει μελέτες και σχέδια προς υλοποίηση αυτού του πρωτοποριακού σχεδίου στο κτήριο του πάλαι ποτέ Κεντρικού Παρθεναγωγείου στο Πέραν της Πόλης. Επ΄αυτού ο Γενικός Πρόξενος της Αμερικής έδειξε έντονο ενδιαφέρον με επιθυμία να πληροφορείται ο ίδιος προσωπικώς για τις όποιες εξελίξεις στο ζήτημα.

Στη συζήτηση αναφέρθηκε το θέμα των διαθρησκειακών και διαχριστιανικών διαλόγων καθώς και η δυσχερής θέση των Χριστιανών στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και άλλων χωρών όπου καταπατώνται καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θρησκευτικές ελευθερίες.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος καθώς και ο εκ των Ελλήνων της Αμερικής Πατριαρχικός Διάκονος Νήφων και οι συνεργάτες του νέου Γενικού Paul Palmer και Patrick Hanish. Πριν την αναχώρησή του ο νέος Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. προσκύνησε και ξεναγήθηκε από τον Πατριαρχικό Διάκονο Νήφωνα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.