Με λαμπρότητα και κατά την αγιορείτικη τάξη και παράδοση η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο που πραγματοποιεί επίσημη προσκυνηματική επίσκεψη στην Αθωνική Μοναστική Πολιτεία.

Η επίσημη υποδοχή του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Σερβίας έγινε από τον  Πρωτεπιστάτη Γέρων Συμεών Διονυσιάτη και τα άλλα μέλη της Ιεράς Επιστασίας στην πλατεία των Καρυών. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος και η αντιπροσωπεία του περπάτησαν στα σοκάκια της διοικητικής πρωτεύουσας του Αγίου Όρους, με προορισμό τον αρχαίο ναό του Πρωτάτου.

Ο Πατριάρχης Σερβίας προσκύνησε την Εφέστια Εικόνα του Αγίου Όρους, Παναγία Άξιον Εστί και στη συνέχεια εψάλη πανηγυρική δοξολογία. Ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Συμεών Διονυσιάτης προσφωνώντας τον κ. Ειρηναίο αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία του Αγιορείτικου μοναχισμού και τους ακατάλυτους δεσμούς με το έθνος των Σέρβων.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Σερβίας έγινε δεκτός στο κτίριο της Ιεράς Επιστασίας από το σύνολο των αντιπροσώπων των 20 Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών του Άθωνα, που διέκοψαν για λίγη ώρα την, καθιερωμένη, σύναξη. Στο Ιερό Κοινοτικό Μέγαρο, τον Πατριάρχη Σερβίας προσφώνησε ο αντιπρόσωπος της αρχαιότερης των 20 ιερών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών ιερομόναχος Νικόδημος Λαυρεώτης.

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους δώρισε στον Πατριάρχη Ειρηναίο ένα αντίγραφο της ιερής εικόνας της Παναγίας Άξιον Εστί και ένα τόμο με φωτογραφίες από τις θαυματουργές εικόνες του Άθωνα.