Ο Ταξιάρχης βρίσκεται χτισμένος στις «Ποδιές», (πλαγιές), του ορεινού όγκου του Χολομώντα στη Χαλκιδική ο οποίος έχει ύψος  1.165 μέτρα.

Το παλαιότερο όνομα του χωριού ήταν «Λούκοβη» ή «Λόκοβη» το οποίο άλλαξε το 1928 σε «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» προς τιμήν του Πολιούχου και Προστάτη μας Ταξιάρχη ΜΙΧΑΗΛ στον οποίο και τιμάται το ΄΄Καθολικό΄΄ ο κεντρικός δηλαδή, Ιερός Ναός του χωριού μας.

Ο Ιερός μας Ναός, σταυροειδής  μετά τρούλου, είναι κτισμένος επάνω σε παλαιότερο Ναό βασιλικού ρυθμού, ο οποίος είχε πυρποληθεί από τους Τούρκους και αναστηλώθηκε το 1914.

Ο καινούργιος μας Ναός άρχισε να κτίζεται το 1970 και αποπερατώθηκε το 1977. Αξιοσημείωτο είναι όχι μόνο ο λίγος χρόνος που διήρκεσε η ανέγερση αλλά και η εθελοντική, εκτός της οικονομικής βοήθειας, των κατοίκων για την ανέγερση του!

Είναι κτισμένος εξ ολοκλήρου με πέτρα του Χολομώντα.

Η Θαυματουργή Εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ βρίσκεται στο προσκυνητάρι, «Θρόνο» όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι, στο αριστερό μέρος του Ιερού Ναού.

Πρόκειται για βυζαντινή εικόνα πολύ παλαιά, της οποίας τη χρονολογία δεν γνωρίζουμε.

Οι Τούρκοι αποπειράθηκαν να κάψουν την εικόνα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι

κάτοικοι, κατά την επιστροφή τους από το Άγιον Όρος, στο οποίο είχαν καταφύγει

προκειμένου να γλυτώσουν από τη σφαγή η οποία ακολούθησε την αποτυχημένη

επανάσταση της Χαλκιδικής, βρήκαν την εικόνα, η οποία διασώθηκε με θαυματουργικό

τρόπο και την έφεραν πίσω στο χωριό. Το 1872 παρήγγειλαν στη Ρωσία και

τοποθέτησαν το ασημένιο ΄΄πουκάμισο΄΄, το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα, καθώς και καινούργιο πρόσωπο, ρωσικής αγιογραφικής τεχνοτροπίας προκειμένου να καλυφθούν οι φθορές τις οποίες δημιούργησε ο χρόνος και η απόπειρα πυρπόλησης της ιερής εικόνας. Στο κάτω μέρος του (πουκάμισου) υπάρχει επιγραφή: «Θαυματουργή Εικόνα Αρχαγγέλου Μιχαήλ» με ημερομηνία 1872.

Πλήθος θαυμάτων αναφέρονται δια πρεσβειών του Αγίου Ταξιάρχη.  Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά: θεραπεία σεληνιαζόμενου νέου από το χωριό «Άγιος Μάμας», θεραπεία παράλυτου παιδιού από τις Καλύβες, ίαση δασκάλας από τον Πολύγυρο, θεραπεία νέου και δεκατετράχρονης κοπέλας από το χωριό «Βαρβάρα», θεραπεία κοπέλας  με σκλήρυνση κατά πλάκας, θεραπείες καρκίνου από το χωριό Άγιος Νικόλαος Χαλκιδικής και από Θεσσαλονίκη, φανέρωση του Αρχαγγέλου σε νοσοκομείο κατά την διάρκεια επέμβασης η οποία είχε αίσιο τέλος και πολλά άλλα.

Στον περίβολο του Ναού υπάρχουν ακόμη τέσσερα κτίσματα: το (Ξενοδοχείο), τριώροφο κτίσμα του 1912-1916, το οποίο αναστηλώνεται, τα (Κελιά), κτισμένα ο 1960, παλαιό (αναστηλωμένο) Παρεκκλήσιο του Αγίου Θεοδώρου του Τύρωνος, (προ του 1800) στο οποιο τελούνται οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες καθώς και σύγχρονο Προσκυνητάρι προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου φτιαγμένο με διακοσμητικά τουβλάκια από τεχνίτες του χωριού μας.

Στο Ταξιάρχη υπάρχουν οκτώ  Παρεκκλήσια κτισμένα γύρω από το χωριό. Τέσσερα από αυτά είναι κτισμένα στα τέλη του 1800

Για το λόγο αυτό  ο Ναός μας αποτελεί Ιερό προσκύνημα για την Χαλκιδική και γενικότερα για την Βόρεια Ελλάδα.

Πλήθος ευλαβών προσκυνητών έρχονται να προσκυνήσουν την Εικόνα του Αρχαγγέλου και να καταθέσουν στα πόδια του  τα προβλήματα και τις στεναχώριες τους.

Στο Γυναικωνίτη του Ιερού μας Ναού υπάρχει ένα μικρό Εκκλησιαστικό Μουσείο με Εικόνες, Σκεύη και Βιβλία του δέκατου ογδόου κυρίως αιώνα.

Η Χάρις του Θεού και η σκέπη του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ, να σκέπουν, να φρουρούν και να διαφυλάττουν όλο το κόσμο !!!!

_____

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιερού Ναού ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ