Πλήθος Ιμβρίων και φίλων της Αιγαιοπελαγίτικης νήσου εκκλησιάστηκαν σήμερα, Κυριακή, στον Ιερό Ναό της Κοιμησεως της Θεοτόκου Σχοινουδίου όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Ίμβριος Πατριάρχης χειροθέτησε σε  Άρχοντα Οστιάριο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας τον Πρόεδρο της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας-Θράκης Παύλο Σταματίδη.

Στον Ιερό Ναό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο επιχώριος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος, εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, Άρχοντες του Θρόνου και παράγοντες Ιμβριακών Σωματείων.

Όπως εξήγησε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναφορικά με το οφφίκιο που απένειμε στον κ.Σταματίδη, ο Οστιάριος ήταν ανώτερος αξιωματούχος στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

«Εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν, κατά την Βυζαντινήν περίοδον, ο Οστιάριος είχε θέσιν αντίστοιχον των σημερινών “επιτρόπων”», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να επισημάνει σε άλλο σημείο της ομιλίας του: «Εντάσσεσθε, λοιπόν, Εντιμολογιώτατε, εις την χορείαν των οφικιαλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας, οι οποίοι, καθ’ όλην την ιστορίαν της Εκκλησίας και του ευσεβούς ημών Γένους είχαν αδιάλειπτον και ανεκτίμητον προσφοράν. Η προσφορά αυτή συνεχίζεται από τους σύγχρονους Άρχοντας, τους προθύμους και πολυτίμους συνεργάτας μας εις το έργον της διακονίας του ανθρώπου και του κόσμου».

Ειδικότερα για το νέο Άρχοντα του Θρόνου ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε: «Η απονεμηθείσα εις το πρόσωπον σας υψηλή τιμή κατ’ιδίαν Πατριαρχικήν μας προαίρεσιν και φιλοτιμίαν, αποτελεί αναγνώρισιν του επιτελεσθέντος έργου σας, αλλά και προτροπήν και ενδυνάμωσιν προς συνέχισιν της θεαρέστου προσφοράς σας [...] Αγωνισθήκατε, όπως και ο εν Αθήναις Σύλλογός μας, διά την επαναλειτουργίαν των σχολείων μας εδώ και στηρίζετε αποτελεσματικώς την αναπτυξίν των. Διεκρίθητε ως δραστήριος Πρόεδρος της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας-Θράκης. Έχομεν ανάγκην δυναμικών Ιμβρίων, όπως η Εντιμολογιότης σας, διά να συμβάλλουν εις την προβολήν του πατρογονικού πολιτισμού και των ευλογημένων παραδόσεών μας. Όντως, αν δεν ενδιαφερθώμεν ημείς οι Ίμβριοι διά την πατρίδα μας, ποιος άλλος θα το πράξει;».

Ακολούθως ο Ίμβριος Πατριάρχης σημείωσε πως παρά τις δοκιμασίες που αντιμετώπισαν οι Ίμβριοι όπου και αν κατέφυγαν προόδευσαν και διέπρεψαν.

«Οι Ίμβριοι έζησαν δεινάς περιστάσεις και ταλαιπωρίας από το 1964 και εξής. Ηναγκάσθησαν να εγκαταλείψουν το νησί μας διά να επιβιώσουν. Όπου και αν κατέφυγαν, ενετάχθησαν ταχύτατα εις το νέον περιβάλλον, προώδευσαν, διέπρεψαν, με το ήθος, το φιλότιμον και την εργατικότητά των. Δεν ελησμόνησαν όμως ποτέ την γλυκυτάτην πατρίδα, δεν εξερριζώθησαν, έστω και αν ευρέθησαν «μύρια μίλια κύματα μακρυά» από την Ίμβρον. Με επικεφαλής τους Συλλόγους μας, μετέδωσαν και μεταδίδουν εις την νέαν γενεάν την αγάπην προς την Ίμβρον και την ελπίδα της επιστροφής».