Τελευταίος σταθμός της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως στη Μοναστική Πολιτεία του Άθω ήταν η Ιερά Μονή Ξενοφώντος.

Τον Αλέξη Τσίπρα, που έφτασε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, υποδέχθηκε εγκάρδια ο Καθηγούμενος της Μονής, Γέροντας Αλέξιος μαζί με πατέρες της Αδελφότητας,  παρουσία πολλών προσκυνητών που φιλοξενούνται στο όμορφο Μοναστήρι.

Μετά τον εσπερινό ο Καθηγούμενος της Μονής ξενάγησε στο Καθολικό και στην Μονή τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνοδευόταν από τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη, τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του, Νίκο Παππά και τον Χρυσόστομο Λυκόπουλο, υπεύθυνο θεματικής θρησκευμάτων του κόμματος. Τους μίλησε για τις ιερές εικόνες, της αγιογραφίες και το περίτεχνο τέμπλο του Καθολικού, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο ενώ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και το μουσείο όπου φυλάσσονται κειμήλια και χειρόγραφα.

Κατά τη διάρκεια σύντομης βόλτας στην αυλή της Μονής o κ.Τσίπρας είχε και μια απρόσμενη συνάντηση. Επισκέπτες από την Γερμανία τον πλησίασαν εκφράζοντας την επιθυμία να τον γνωρίσουν. Ανάμεσά τους ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Φράντζ Πσίρερ, ο πρώην υπουργός Προεδρίας του ίδιου κρατιδίου Ζίγκφριντ Σνάιντερ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Γκίζικε & Ντέβριεν» που τυπώνει το Ευρώ, κ.Βάλτερ Σλίμπους οι οποίοι συνοδευόντουσαν από ομογενείς που ζουν στην Γερμανία.

Αμέσως μετά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως παρακάθησε στην κοινή τράπεζα της Μονής μαζί με όλους τους προσκυνητές. Στην τράπεζα παρακάθισε και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, ο οποίος κατά την συνάντηση που είχαν στην έδρα της Πολιτικής Διοίκησης τον ενημέρωσε για τα έργα που γίνονται όπως αυτό της ανεγέρσεως του Κέντρου Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. 

Αργότερα στο Αρχονταρίκι προσφέρθηκε το παραδοσιακό Αγιορείτικο κέρασμα όπου ο Καθηγούμενος Γέροντας Αλέξιος και ο κ.Τσίπρας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν παρουσία προσκυνητών για την ζωή στο Άγιον Όρος αλλά και για ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο  άνθρωπο στην εποχή της πολυδιάστατης κρίσης. «Όλα τα προβλήματα λύνονται με αγάπη, κατανόηση και διάλογο» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο γέροντας Αλέξιος ο οποίος ευχαριστώντας τον Αλέξη Τσίπρα για την επίσκεψή του στον Άθω επισήμανε τη διαχρονική προσφορά του Αγίου Όρους στην Ορθοδοξία και το Γένος. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε - όπως άλλωστε έπραξε και σε όλες τις επαφές που είχε κατά την διήμερη παραμονή του στον Άθω -  τη σημασία διαφύλαξης της Αγιορείτικης κληρονομιάς.

Το πρωί του Σαββάτου ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως παρέστη στη θεία λειτουργία και λίγο μετά τις εννέα και μισή εξήλθε με την συνοδεία του από το Άγιον Όρος, ολοκληρώνοντας την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην υπερχιλιόχρονη Μοναστική Πολιτεία.