Το πρόσφατο βιβλίο του Ρουμάνου συναδέλφου κ. Tudor Dinu, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία. Μια Ιστορία μέσω των εκκλησιαστικών προσωπογραφιών» (Αθήνα 2017, εκδ. Πορφύρα, σελ. 243), αποτελεί σημαντικότατη έκδοση, που θα γίνει έργο αναφοράς για τους μεταγενέστερους ερευνητές. Κι αυτό επειδή συνδυάζει την πρωτοτυπία με την επιστημοσύνη, και την αυστηρή μεθοδολογία με την αγάπη.

          Σε μετάφραση της Ευανθίας Παπαευθυμίου, με επιμέλεια του ίδιου του συγγραφέα, και με προλογικό Σεπτό Πατριαρχικό Γράμμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο εντυπωσιακός και καλοτυπωμένος αυτός τόμος, που δημοσιεύει και σχολιάζει τον μεγάλο σχετικό ερευνητικό μόχθο του συγγραφέα του, είναι επαξίως αφιερωμένος στην Αρχόντισσα του πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής και μεγάλη Ευεργέτιδα του Αλεξανδρινού Θρόνου κα Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού, της οποίας οι φιλογενείς χορηγίες κρατούν, μεταξύ άλλων, ζωντανές και δραστήριες τις νεοελληνικές σπουδές στη Ρουμανία γενικότερα, και ειδικότερα στο πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου.

          Ο συγγρ. του βιβλίου αυτού, είναι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα την ελληνική λογοτεχνία, την ιστορία και τον πολιτισμό. Διάσημος σο χώρο του, παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας του, ο κ. Dinu έχει δώσει διαλέξεις σε πολλές χώρες, έχει μια εξαιρετικά μεγάλη και ποιοτική εργογραφία, έχει ιδρύσει και διευθύνει το επιστημονικό περιοδικό Neograeca Bucurestiensia και, με τη στέρεη κλασική του παιδεία, εν γένει θεωρείται μια από τις ισχυρότερες επιστημονικά και ουσιαστικότερες ποιοτικά ακαδημαϊκές φωνές στο χώρο των νεοελληνικών σπουδών, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

          Το καλαίσθητο και περιεκτικότατο αυτό βιβλίο, στηρίζεται στο υλικό που προσφέρουν στον ερευνητή 130 ναοί, από τους 231 οι οποίοι μνημονεύονται ως τοιχογραφημένοι στη σχετική βιβλιογραφία, δεδομένου ότι στις υπόλοιπες οι παραστάσεις σώζονται σε κακή κατάσταση, ή έχουν καταστραφεί. Με βάση το υλικό αυτό, ο συγγρ. συμπληρώνει όσα παλαιότερα είχε μελετήσει και αναδείξει ο Nik. Jorga, προχωρώντας όμως και σε κατηγορίες παραστάσεων που δεν είχαν απασχολήσει τον σπουδαίο αυτό Ρουμάνο ιστορικό. Πρόκειται για τις παραστάσεις που εικονίζουν κατά κανόνα τους αφιερωτές, χορηγούς και δωρητές κάθε ναού, δεδομένου ότι, όπως σημειώνει ο κ. Dinu, από την ηγεμονία του Κωνσταντίνου Μπρανκοβεάνου (1688-1714) και μετά, οι ρυθμοί ανέγερσης ναών στη Βλαχία αυξήθηκαν αξιοσημείωτα.

            Μορφές αποτυπωμένες στην πιο επίσημη ώρα τους, με τα καλά τους ενδύματα και κοσμήματα, με συμβολικά και ρεαλιστικά – προσωπογραφικά στοιχεία. Μορφές που δείχνουν πώς οι ίδιοι και οι ίδιες ήθελαν να μείνουν στον χρόνο, πώς επέλεξαν να τους θυμούνται οι επιγενόμενοι και ποιες αξίες, ποια ιδανικά, ποια στερεότυπα επιθυμούσαν να ενσαρκώσουν ή είχαν υιοθετήσει. Μορφές ενός κόσμου που έχει παρέλθει, που εικονογραφούν όσα διαβάζουμε στα βιβλία της ιστορίας και προσωποποιούν αυτά που συχνά πιο ουδέτερα παραθέτει το αρχειακό υλικό. Μορφές που δίνουν υπόσταση εικονιστική στην φαντασία με την οποία ο ερευνητής και ο φιλίστορας επενδύει τις περιγραφές των πηγών και τις βιβλιογραφικές αναφορές.

            Ξεκινώντας λοιπόν από τα βιβλιογραφικά δεδομένα, και ελέγχοντάς τα με συστηματική επιτόπια έρευνα, ο συγγρ. φωτογράφησε, μελέτησε, ταύτισε και σχολίασε ένα πλήθος παραστάσεων σε ναούς, το οποίο δημοσιεύει στον μετά χείρας τόμο, κατά κατηγορίες κοινωνικές των παριστανομένων. Μια ματιά στα περιεχόμενα, είναι απολύτως ενδεικτική: ο κ. Dinu στα διαδοχικά μικρά κεφάλαια του βιβλίου του αναφέρεται στους Φαναριώτες Ηγεμόνες «με το στέμμα στην κεφαλή και τον σταυρό στο χέρι», στις επιβλητικές και κομψές Φαναριώτισσες δόμνες συζύγους τους, στους υψηλούς αξιωματούχους της αυλής τους – του «διβανίου» τους – Ρωμηούς αλλά και γηγενείς από την τάξη των μεγάλων βογιάρων, και στις αρχόντισσες γυναίκες τους που κινούνται μεταξύ παραδοσιακής και νεωτερικής αίσθησης της γυναικείας κομψότητας.

           Κάνει επίσης λόγο για τους αφέντες και τους μικροαφέντες, που προσπαθούν ενδυματολογικά να μιμηθούν τους μεγάλους αξιωματούχους, στις συζύγους τους που άλλοτε εμφανίζονται με πολυτελή και άλλοτε με λιτή ένδυση, σε μια περίπτωση ενοικιαστή φόρων, τελώνη, και της συζύγου του, στις παραστάσεις των στρατιωτικών αρχηγών του στρατού των Ηγεμονιών, ο οποίος σε αντίθεση με τους αξιωματικούς του ήταν σχεδόν ανύπαρκτος, στους ντόπιους και βαλκάνιους εμπόρους που δραστηριοποιούνταν στη Βλαχία και στη Μολδαβία, στους αγιογράφους και τους τεχνίτες που θέλησαν να απαθανατίσουν τις μορφές τους, στους βοσκούς των μεγάλων κοπαδιών που κάλυπταν τις ανάλογες ανάγκες της μεγάλης και κραταιής οθωμανικής αυτοκρατορίας, και στους μικρούς γεωκτήμονες και καλλιεργητές της πλούσιας γης των Ηγεμονιών.

           Ξεχωριστά ο κ. Dinu μελετά τις απεικονίσεις μελών του ορθόδοξου κλήρου: τους Μητροπολίτες και τους Επισκόπους, τους ηγουμένους των κατά κανόνα μεγάλων και πάντως πλούσιων ή εύπορων μονών και μοναστικών ιδρυμάτων, στους μοναχούς που προέρχονταν από την άρχουσα τάξη και στις ταπεινές και ευλαβείς μοναχές, στους έγγαμους πρωτοπαπάδες με τις «πρωτοπαπαδιές» τους, όπως προσφυώς τις αναφέρει, στους απλούς ιερείς και στις σεβαστές πρεσβυτέρες τους, που κατά τον συγγρ. εικονίζονται ως «πρότυπα διακριτικής κομψότητας», αλλά και στους διακόνους με τις διακόνισσές τους, που στελέχωναν την κατώτερη βαθμίδα του ορθόδοξου κλήρου, χωρίς οπωσδήποτε να περιμένουν την χειροτονία τους στον βαθμό του πρεσβυτέρου. Σε αντίθεση με ό,τι κατά κανόνα συνηθίζεται σήμερα, πολλοί, οι περισσότεροι ίσως από αυτούς, έμεναν σε όλη τους τη ζωή στον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης.

         Το βιβλίο κλείνει με την μελέτη των παραστάσεων νηπίων και παιδιών, που κατά κανόνα απεικονίζονται «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των γονέων» και νέων και νεανίδων που ετοιμάζονταν για γάμο. Στο τέλος μάλιστα, μετά τον επίλογο, παρατίθεται ενημερωμένη βιβλιογραφία, κατάλογος ναών που ερευνήθηκαν και αποτυπώθηκαν, σημειώσεις και γλωσσάριο που βοηθά τον αναγνώστη στην κατανόηση των εικονογραφικών λεπτομερειών, ιδίως όσον αφορά τα ενδύματα και τα κοσμήματα, και χάρτες.

          Όπως και ο υπότιτλος του βιβλίου δηλώνει, ο κ. Dinu δεν μας προσφέρει ένα λεύκωμα, αλλά μια ουσιαστική ιστορική μελέτη. Το εικονογραφικό υλικό δεν παρατίθεται, περιγράφεται και σχολιάζεται μόνο, αλλά παραλλήλως εντάσσεται στην ιστορική συγκυρία της εποχής του, πλαισιώνεται με μια σειρά πληροφοριών και ιστορικών, οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων, ώστε να διαφωτίζεται και να γίνεται απολύτως κατανοητή η σημασία και η προσφορά τους στην επιστημονική μελέτη της ιστορικής στιγμής που το γέννησε. Για παράδειγμα, αναφερόμενος στις παραστάσεις των Ηγεμόνων, στα τελετουργικά ενδύματα, στα στέμματα, στα δαχτυλίδια και στα κοσμήματα, μας δείχνει πώς γινόταν αντιληπτό στην εποχή τους αυτό που ο Jorga ονομάζει «το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο», με χαρακτηριστικότερη ίσως την σχεδόν κρυφή τελετή της εκκλησιαστικής τους στέψης, παρότι στην ουσία αποτελούσαν ανώτατους διορισμένους υπαλλήλους της σουλτανικής εξουσίας.

         Το ίδιο βεβαίως ισχύει και με τις παραστάσεις των συζύγων τους, με την εξόχως συμβολική αξία και σημασία, καθώς δείχνει η περίπτωση των γυναικών του Ηγεμόνα Νικολάου Μαυροκορδάτου και των παραστάσεών τους, όπως ο κ. Dinu την παρουσιάζει και την αναλύει. Στις δόμνες των Ηγεμονιών η κομψότητα και η φιλαρέσκεια συμβαδίζει με την συμβολική αναφορά στην εξουσία των συζύγων τους, καθώς δείχνουν τα ενδύματα με τα πολυτελή τους υφάσματα, οι γούνες και τα κοσμήματα που φέρουν.

        Αλλά και στην περίπτωση των αξιωματούχων, μεγάλων και μικρότερων, Ρωμηών ή γηγενών βογιάρων, παρόμοιες παρατηρήσεις συνοδεύουν την ανάλυση του εικονογραφικού υλικού: οι αξιωματούχοι του τοπικού «διβανίου» κάθε Ηγεμόνα, αρχής γενομένης από τον Νικόλαο Μαυροκορδάτο, παρουσιάζονται κατά κανόνα με την μόδα που επικρατούσε τότε στην υψηλή κοινωνία της Πόλης, την οποία ως πολιτιστικό και ενδυματολογικό δάνειο υιοθετούν οι ντόπιοι μεγάλοι βογιάροι. Αλλά και οι σύζυγοί τους, οι μεγάλες αρχόντισσες των Ηγεμονιών, μέσω των παραστάσεών τους δηλώνουν αφενός μεν την πρωτοκαθεδρία που διεκδικούν στην βλάχικη κοινωνία, και αφετέρου τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, ο οποίος απηχεί τους ανάλογους ανταγωνισμούς των συζύγων τους. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι οι Φαναριώτισσες αρχόντισσες παρουσιάζονται στις ενδυματολογικές τους προτιμήσεις νεωτεριστικές, σε σχέση με τις συζύγους των βογιάρων, οι οποίες εικονίζονται παραδοσιακότερες.

          Όλα αυτά επεκτείνονται αναλογικά και στις παραστάσεις των πολλών μικρότερων αξιωματούχων με τα πολυάριθμα λειτουργήματα, σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο. Την προσπάθειά τους να αναρριχηθούν στην κοινωνική ιεραρχία με εφαλτήριο το αξίωμά τους και τη ζήλεια τους έναντι των μεγάλων αξιωματούχων αποτυπώνουν οι απεικονίσεις τους με ενδύματα ανάλογα (μπινίσι και τζουμπέ ή αντερί), όπως μας δείχνει ο κ. Dinu, με μία μόνο περίπτωση, του 1817, να εικονογραφεί την «φράγκικη» περιβολή με το παντελόνι, χαρακτηριστική της δυτικής νεωτερικότητας. Κρατούν στο χέρι σταυρό, άνθος ή κομποσχοίνι. Αλλά και φτερό γραψίματος ή χαρτί, και φέρουν στην κεφαλή φέσι, ή είναι ξεσκούφωτοι. Στην ίδια γραμμή και οι σύζυγοί τους μέσω των ενδυμάτων τους δηλώνουν την σφοδρή τους επιθυμία για κοινωνική άνοδο μέσω του αξιώματος του ανδρός τους, ενώ κάποτε κοντά στις πόρπες και τα παραδοσιακά κοσμήματα εικονίζονται και με ευρωπαϊκές βεντάλιες. Πολύχρωμες άλλωστε φορεσιές, αν και όχι εξαιρετικά πολυτελείς, φέρουν και ο τελώνης Ματθαίος και η σύζυγός του Φλορίκα, το 1801.

          Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το υλικό που μας παρουσιάζει ο κ. Dinu, πέρα από την εκτενή του αναφορά σε οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, ιστορικά γεγονότα και θεσμικά μορφώματα, έχει βεβαίως και ανθρωπολογική και λαογραφική σημασία, καθώς μας πληροφορεί όχι μόνο για την μορφολογία, αλλά και για την πολυτυπία και πολυσημία του ενδυματολογικού υλικού, των κοσμημάτων, των καλυμμάτων κεφαλής και των εξαρτημάτων της ανδρικής και γυναικείας ενδυμασίας, και μάλιστα κατά κοινωνικές και οικονομικές τάξεις. Ανάγλυφη περνά, μέσα από τις παραστάσεις αυτές, η κοινωνική διαστρωμάτωση και η καθημερινή αισθητική της κοινωνίας της Βλαχίας και της Μολδαβίας κατά τον 18 και τις αρχές του 19ου αι., κι αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τις ανθρωπολογικές και τις κοινωνικές επιστήμες, τη λαογραφία, την κοινωνική και πολιτισμική ανθρωπολογία, την ιστορική κοινωνιολογία, την εθνολογία και την εθνογραφία.

          Χαρακτηριστικές τόσο των μορφών του δημόσιου τελετουργικού όσο και των συμβολικών τρόπων και μορφών απόκτησης και δήλωσης κοινωνικού γοήτρου (prestige) είναι οι παραστάσεις των στρατιωτικών, ηγετών ενός στρατού πλήρως απαξιωμένου μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Δημητρίου Καντεμίρη, το 1711. Εντυπωσιακά ενδύματα, ζωνάρια και όπλα, καλύμματα κεφαλής και εξαρτήματα, δηλώνουν αυτό το κύρος, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις συζύγους τους, που παριστάνονται με χαρακτηριστική ποικιλία ενδυμάτων και κεφαλοδέσμων.

          Από την άλλη πλευρά οι χριστιανοί έμποροι Ρωμηοί και βαλκάνιοι, ανερχόμενη και υπολογίσιμη δύναμη της εποχής, επιθυμώντας να αναδειχθούν σε βογιάρους εικονίζονται να υιοθετούν με ακρίβεια την μορφολογία και την εμφάνιση των στολών που φέρουν οι αξιωματούχοι του τόπου, αν και σε μια κατά κανόνα λιτότερη εκδοχή. Οι δε σύζυγοί τους παριστάνονται με μια χαρακτηριστική ποικιλία ανάλογη με τις ενδυματολογικές τάσεις της εποχής, άλλες συντηρητικές και άλλες νεωτερικές. Απολύτως ενδεικτικές παραστάσεις της μορφής του βαλκάνιου εμπόρου, που κυριαρχεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη τον 18ο και στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, προωθώντας τον Διαφωτισμό και τις νέες ιδέες, που πρόκειται να αλλάξουν ριζικά και οριστικά τον παλαιό κόσμο των Ηγεμόνων και των Μεγάλων Αρχόντων.

             Καθώς η κοινωνική κλίμακα κινείται προς τη βάση της, οι παραστάσεις απλοποιούνται, χάνουν βαθμιαία τους συμβολισμούς και σχετίζονται όλο και περισσότερο με την απτή καθημερινότητα. Όπως ο κ. Dinu παρατηρεί, οι αγιογράφοι και οι τεχνίτες μπορεί μεν να θέλουν να φανούν αντάξιοι των προστατών και χορηγών τους, ωστόσο συχνά εικονίζονται με λαϊκά ρούχα, παρότι οι γυναίκες τους ενίοτε είναι πιο περιποιημένες και φιλάρεσκες. Από την άλλη πλευρά, ο βοσκός Ράντου και η σύζυγός του Φλορίκα παριστάνονται με την τυπική ενδυμασία των ομοτέχνων τους και με τα σύνεργα της δουλειάς τους, με ποιμενική γκλίτσα και σακίδιο. Αλλά και οι μικροί γεωκτήμονες, άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, ζωγραφίζονται με τις γυναίκες τους φορώντας τις χωρικές ενδυμασίες τους, σταυρώνοντας τα χέρια με ευλάβεια.

            Κατεξοχήν συμβολική είναι η παράσταση των κληρικών. Οι Μητροπολίτες Ουγγροβλαχίας και οι Επίσκοποι του Ράμνικου, του Μπουζάου και μετά το 1793 του Άρτζες, αλλά και αρκετοί τιτουλάριοι επίσκοποι των πάλαι ποτέ διαλαμψάντων επισκοπών Μυρέων, Σίδης, Σεβαστείας, Ιεραπόλεως και Τσερβενών που έδρασαν στη Βλαχία και τη Μολδαβία, παριστάνονται είτε με πλήρη αρχιερατική στολή, μεγάλο ωμοφόριο, μίτρα και αρχιερατική ράβδο, είτε με αρχιερατικό μανδύα και πατερίτσα. Όπως σημειώνει ο συγγρ. από το 1716 ως το 1821 πέρασαν από την Μητρόπολη Ουγγροβλαχίας 13 ιεράρχες, από τους οποίους 6 Έλληνες, 6 εντόπιοι και 1 με αμφιβαλόμενη καταγωγή, χαρακτηριστική περίπτωση μιας Ορθοδοξίας Οικουμενικής, χωρίς εθνικισμούς και εθνοφυλετισμούς, ακριβώς όπως την αντιλαμβάνεται η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία τους εξέλεγε και τους απέστελλε ως ποιμένες στους χριστιανούς της Βλαχίας και της Μολδαβίας.

            Κοντά τους «νοικοκύρηδες» ηγούμενοι μονών, αφού σύμφωνα με μία απογραφή το 1810 η Βλαχία διέθετε 204 μονές και σκήτες με 1034 μοναχούς και η Μολδαβία αντιστοίχως 203 μοναστικά καθιδρύματα με 1860 μοναχούς. Εικονίζονται με ράσο, ηγουμενικό μανδύα, ράβδο ή χαζράνιο, καλυμμαύχι και μοναχικό κουκούλι, περήφανοι για τη διοίκηση και τα επιτεύγματά τους. Το ίδιο και οι μοναχοί οι προερχόμενοι από οικογένειες της άρχουσας τάξης, τους οποίους διάφορες αντιξοότητες ή προσωπικές πεποιθήσεις οδήγησαν στον μοναστικό βίο, μαζί με αισθητά λιγότερες και αυστηρά ντυμένες μοναχές, που φέρουν ράσο, μαντήλα, αντερί, και κρατούν σταυρό ή κομποσχοίνι.

            Επίσης οι έγγαμοι πρωτοπαπάδες, άμεσοι εκπρόσωποι της επισκοπικής πνευματικής και διοικητικής εξουσίας στις επαρχίες, με πολύχρωμα συχνά ενδύματα, ράβδους και χρυσόδετα ευαγγέλια στα χέρια, και οι πρωτοπαπαδιές τους, άλλες ταπεινές και άλλες να ανταγωνίζονται ενδυματολογικά τις αρχόντισσες του τόπου. Μαζί και εκπρόσωποι των πολλών απλών και χωρίς ιδιαίτερα διοικητικά καθήκοντα ιερέων, που εντάχθηκαν στον κλήρο είτε λόγω ευλάβειας είτε συνυπολογίζοντας και την πλήρη ατέλεια που χορήγησε στους ορθοδόξους ιερείς ο Στέφανος Καντακουζηνός. Χαρακτηριστικό για τον αριθμό τους το γεγονός ότι το 1810 καταγράφηκαν 3105 ναοί, με 5594 ιερείς και 2823 διακόνους. Παραδοσιακοί οι παπάδες, εξίσου παραδοσιακές και οι παπαδιές τους, με πολύχρωμα κάποτε αλλά πάντως παραδοσιακά ενδύματα, παρατηρήσεις που ισχύουν σε γενικές γραμμές και για τους διακόνους, οι οποίοι απεικονίζονται άλλοτε με μαύρα και άλλοτε με λευκά ράσα, έχοντας στο πλάι τους διακόνισσες με πολύχρωμες φορεσιές.

             Τέλος τα παιδιά, που κατά κανόνα εικονίζονται στις οικογενειακές αυτές παραστάσεις μαζί με τους γονείς και τα αδέλφια τους, δίνουν την ευκαιρία στον κ. Dinu να αναφερθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα των Ηγεμονιών, παρατηρώντας ότι τα ενδύματά τους αναπαράγουν σε μικρογραφία τα ενδύματα των μεγάλων, καθώς απεικονίζονται με βάση τεχνητούς κανόνες και όχι φυσιοκρατικές αρχές. Αλλά και οι σε ηλικία γάμου νέοι και νέες αποτελούν ευκαιρία για τον συγγρ. να αναλύσει τις ισχύουσες τότε γαμήλιες στρατηγικές, αλλά και να παρατηρήσει ότι η ανάγκη της προβολής μια ελκυστικής όψης για τις γυναίκες οδηγεί στην πρακτική της ψιμυθίωσης, η οποία έκδηλα αποτυπώνεται στις συγκεκριμένες παραστάσεις.

            Συνελόντι ειπείν, ο κ. Dinu δημιούργησε εδώ μια πρωτότυπη και συστηματική οπτική εισαγωγή στην ιστορία της Βλαχίας και της Μολδαβίας του 18ου αιώνα. Μια μεταβατική περίοδο από τη μεσαιωνική και ανατολίζουσα στην νεωτερική και εκδυτικισμένη μορφή της κοινωνίας και του πολιτισμού στον βαλκανικό χώρο. Με την ισχυρή ιστορική, κοινωνική, οικονομική και θεσμική πλαισίωση των προσωπογραφιών που αποτύπωσε, μελέτησε και αναδεικνύει, αλλά και των πληροφοριών τους, ο συγγρ. ουσιαστικά συμπληρώνει το πολύτιμο υλικό της τρίτομης – ο πρώτος τόμος κυκλοφορήθηκε το 2015, ο δεύτερος μόλις είδε το φως της δημοσιότητας και ο τρίτος αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον – μεγάλης και σπουδαίας μονογραφίας του για το Βουκουρέστι των Φαναριωτών, προεκτείνοντας το πεδίο της έρευνας και στην βλαχική και μολδαβική επαρχία.

           Η επιστημοσύνη και η συστηματικότητα, η πρωτοτυπία και η βιβλιογραφική ενημέρωση του μετά χείρας τόμου αποτελούν νομίζω αυταπόδεικτες για τον μελετητή αρετές, που χαρακτηρίζουν όχι μόνο το μετά χείρας βιβλίο, αλλά και τον συγγραφέα του συνολικά, ως προσωπικότητα και ως ερευνητή.

           Και είναι γι’ αυτές τις αρετές του και για την εν γένει προσφορά του που μετά από πρότασή μου το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας εισηγήθηκε και η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αποφάσισε να τον περικοσμήσουμε με τον τίτλο του επιτίμου διδάκτορος, «ανειπείν δε τας τιμάς» την 28ην Μαΐου 2018, ως αναγνώριση του πολύμοχθου έγκυρου έργου του και ως ενίσχυση της μελλοντικής του προοπτικής.

  

Σημ.: Πρόκειται για το κείμενο της ομιλίας του συγγρ. κατά την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Tudor Dinu την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, στην Κωνσταντινούπολη, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και οι εκδ. «Πορφύρα», με την υψηλή παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και πολλών Σεβασμιωτάτων αρχιερέων μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου.