Ένα χρέος τιμής εκπλήρωσε την περασμένη Κυριακή ο Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο Πρωτόκλητος» της Πάτρας. Τίμησε την αοίδιμη Αδελφή Όλγα Παπασαράντου, την πρώτη σύγχρονη ελληνίδα Ιεραπόστολο στην Αφρική, που ανάλωσε μεγάλο μέρος της ζωής της στην υπηρεσία και διακονία των κατοίκων της Κανάγκα στο σημερινό Κονγκό, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής της στην γενέτειρά της, το Ροεινό Αρκαδίας .

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων έγινε μερικές ημέρες πριν την συμπλήρωση 21 ετών από την οσιακή κοίμησή της στις 19 Αυγούστου 1996.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε στον ναό του Αγίου Γεωργίου Ροεινού πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, και τον Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, και ιερείς της περιοχής. Στην διάρκεια της τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον Αδελφή Όλγα, αλλά και τον θείο της Μητροπολίτη Αργολίδος κυρό Ιωάννη Παπασαράντο, και τον αείμνηστο αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο που υπήρξε ο πρώτος σύγχρονος Ιεραπόστολος στην Αφρική.

Για την αοίδιμη Αδελφή Όλγα μίλησαν ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος , ο συγγραφέας Αθανάσιος Κυριαζόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεραποστολής Νίκος Σίμος , και ο Γιάννης Διαβολίτσης εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού του Αγίου Γεωργίου Ροεινού .

Ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος αφού αναφέρθηκε στην σημασία της Ιεραποστολής στον σύγχρονο κόσμο επαίνεσε τον Σύλλογο Ιεραποστολής «Ο Πρωτόκλητος» για την πρωτοβουλία του να τιμήσει την Αδελφή Όλγα, με την κατασκευή της μαρμάρινης προτομής της.

Ο συγγραφέας Αθανάσιος Κυριαζόπουλος μίλησε για τα δύσκολα νεανικά της χρόνια κατά τα οποία διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας της και κυρίως η διάθεση για προσφορά στον πάσχοντα άνθρωπο. Μίλησε για την ορφάνια της από μητέρα στην τρυφερή ηλικία των τεσσάρων χρόνων, γεγονός που την ανάγκασε να αναλάβει ευθύνες πολύ μεγαλύτερες από όσες οι παιδικοί της ώμοι μπορούσαν να σηκώσουν. Ακόμα για την προσφορά αγάπης δίπλα στον θείο της αοίδιμο Μητροπολίτη Αργολίδος κυρό Ιωάννη, από τον οποίο διδάχθηκε την πνευματική ζωή και την φροντίδα όσων είχαν ανάγκη. Η διακονία της στο πλευρό του θείου της την οδήγησε στην απόφασή της να γίνει νοσοκόμα ώστε να συμπαραστέκεται στους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Κατόρθωσε να γίνει δεκτή στο νοσοκομείο «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» της Αθήνας, όπου και αναδείχθηκε σε προϊταμένη των χειρουργείων .

Στο μεγάλο έργο της Αδελφής Όλγας τόσο στο νοσοκομείο του Αγίου Σάββα, όσο και στην Κανάγκα της Αφρικής αναφέρθηκε με λεπτομέρειες ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεραποστολής Νίκος Σίμος. Ανέδειξε με πλήρη γνώση όλα όσα η Αδελφή Όλγα προσέφερε τόσο στους ασθενείς του Αγίου Σάββα, αλλά και στην σιγουριά που έδινε η παρουσία της στους γιατρούς χειρουργούς κατά την διάρκεια των πολύωρων επεμβάσεων τους.

Εστίασε στον ρόλο της Αδελφής Όλγας στην Ιεραποστολή του Ζαῒρ, του σημερινού Κονγκό, καθώς υπήρξε αυτή που κατόρθωσε με την φλόγα της ψυχής της να πείσει τον αείμνηστο π. Χαρίτωνα Πνευματικάκι , να αναλάβει αυτός την σκυτάλη της Ιεραποστολής όταν πέθανε ξαφνικά ο π. Χρυσόστομος Πᾳπασαραντόπουλος , και όλα έδειχναν πως το έργο που είχε ως εκείνη την στιγμή θα έσβηνε αν δεν βρισκόταν ένας άξιος και φλογερός ιεραπόστολος συνεχιστής για τη σπορά του Ευαγγελικού Λόγου.

Τελειώνοντας την ομιλία του είπε και τα εξής χαρακτηριστικά λόγια:

«Αυτό το γλυπτό όμως, με την αδελφή Όλγα, που κρατά στην αγκαλιά της δύο μαυράκια, θα μιλάει για το σήμερα και θα βροντοφωνεί προς όλους μας, τί μπορεί να επιτύχει μία ταπεινή, απλή και ανεπιτήδευτη κόρη, όταν έχει δοθεί στον Θεό, αγαπά καί τηρεί το θέλημά Του. Αλήθεια πόσα αφρικανόπουλα θα ωδήγησε στην εν Χριστώ ελευθερία!»

Στην συνέχεια ο Γιάννης Διαβολίτσης ευχαρίστησε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Αγίου Γεωργίου τον πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Ιεραποστολής «Ο Πρωτόκλητος» για την πρωτοβουλία τους να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή της προτομής της Αδελφής Όλγας, της οποίας η μεγάλη δράση δεν ήταν ευρύτερα γνωστή στους κατοίκους του Ροεινού και να χαρίσουν έτσι στο χωριό τους ένα έργο που θα μείνει στο διηνεκές να μαρτυρά για τα έργα αυτής της μεγάλης προσωπικότητας της Αγάπης.

Ακόμη προσέφερε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στον Πρόεδρο Νίκο Σίμο μία αναμνηστική εικόνα του Αγίου Γεωργίου.

Τέλος ακολούθησε η τελετή των αποκαλυπτηρίων που έγινε από τους τρεις Μητροπολίτες την ώρα που παιδάκια του Ροεινού έψαλαν ύμνους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα ο βουλευτής Αχαϊας Νίκος Νικολόπουλος, ο πρώην Βουλευτής Δημήτρης Κωστόπουλος , το Διοικητικό Συμβούλιο και πολλά μέλη του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολής από την Πάτρα , συγγενείς της τιμωμένης Ιεραποστόλου από την Πάτρα, την Αθήνα, την Αργολίδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και σύσσωμοι οι κάτοικοι του Ροεινού.