Ξημέρωναν τα Χριστούγεννα του 1973. Όλη η Ορθοδοξία θα εόρταζε το κοσμοσωτήριο γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού. Ξημέρωνε η ημέρα κατά την οποία «ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν». Ανέτειλε η ημέρα κατά την οποία «Θεός εφανερώθη εν σαρκί». Οι καμπάνες των Εκκλησιών την γλυκιά εκείνη ημέρα, καλούσαν τους Χριστιανούς στα πέρατα της Οικουμένης να εορτάσουν την Γέννηση του «Νοητού Ηλίου της Δικαιοσύνης».

Τέτοιες καμπάνες άρχισαν να χτυπούν και σε μια γωνιά του πλανήτου. Κρυμμένες πίσω από ένα κομμάτι τείχους εκ των παλαιών τειχών της ποτέ Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, καλούσαν τον Πρώτο της Ορθοδοξίας, τον αείμνηστο Πατριάρχη Δημήτριο, τα Μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και την πληγωμένη Ρωμηοσύνη της Πόλεως, να προσέλθουν για να δούν «πού εγεννήθη ο Χριστός». Μέσα στον Μικρό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου φιλοξενείται η Μεγάλη Εκκλησία, ο Πατριάρχης Δημήτριος με τους Αγίους Συνοδικούς Αρχιερείς, θα προσέφεραν την αναίμακτο Θυσία, υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας, ενώ θα προσήγαγαν και ένα νέο Μέλος, ένα νέο κρίκο στην χρυσή αλυσίδα των Ιεραρχών του Θρόνου. Την ημέρα εκείνη, ο Πατριάρχης Δημήτριος χειροτόνησε σε Μητροπολίτη Φιλαδελφείας, τον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Αρχοντώνη, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου γραφείου του.

Οι ιαχές του κόσμου από τα «Άξιος», δονούν τους Θόλους του Αγίου Γεωργίου. Η Ρωμηοσύνη, το Πατριαρχείο, η Οικουμενική Ορθοδοξία, προσβλέπουν με αισιοδοξία στον νέο Επίσκοπο. Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Βαρθολομαίος, προστέθηκε στην λαμπρή χορεία της Μεγάλης Εκκλησίας, προσφέροντας και από την νέα του θέση τις υπηρεσίες του.

Μορφωμένος και γλωσσομαθέστατος, συμπαρίσταται τον Πατριάρχη Δημήτριο. Οργανώνει το Ιδιαίτερο Πατριαρχικό Γραφείο, ενώ τον συνοδεύει στην Αμερική, στο Βατικανό, και σε όλες τις Ιερές Αποδημίες του. Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Βαρθολομαίος, δέκα επτά χρόνια μετά, θα μετατεθεί στην Ιστορική και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος, εις διαδοχήν του μακαριστού Γέροντός του, και μεγάλου Αρχιερέως της Μητρός Εκκλησίας Μελίτωνος. Ένα χρόνο μετά, η πρόνοια του Θεού, θα τον καταστήσει στον Πρώτο Θρόνο της Εκκλησίας, στον Πάνσεπτο και Μαρτυρικό Οικουμενικό Θρόνο.

Από τα Χριστούγεννα του 1973, πέρασαν σαράντα τέσσερα χρόνια. Μέσα σε αυτά τα σαράντα τέσσερα χρόνια, ο από Φιλαδελφείας, Χαλκηδόνος και τέλος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, έγραψε την δική του πορεία και ιστορία, στην ιστορία της Εκκλησίας και του Γένους. Μέσα σε αυτά τα σαράντα τέσσερα χρόνια, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ξεδίπλωσε όλα του τα προσόντα, πρός δόξα του ονόματος του Θεού και της Αγίας του Ορθοδόξου Εκκλησίας, με κορυφαία την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης το καλοκαίρι του 2016, για την  οποία εργάστηκε από την πρώτη ημέρα της εις Επίσκοπον χειροτονίας του, μαζί με τον μακαριστό Γέροντά του Χαλκηδόνος Μελίτωνα.

Χριστούγεννα 1973, Χριστούγεννα 2017. Σαράντα τέσσερα χρόνια Αρχιερωσύνης. Σαράντα τέσσερα χρόνια θυσίας και προσφοράς στον Αμπελώνα του Κυρίου. Σαράντα τέσσερα χρόνια αγωνίες και ξενύχτια για το μέλλον της Ρωμηοσύνης.

Η προσευχή όλων μας πρός τον εν σπηλαίω γεννηθέντα Κύριο Ιησού Χριστό, είναι να κρατά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε κρυστάλλινη υγεία, ώστε για πολλά χρόνια ακόμα να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον Πανίερο και Πρώτο Οικουμενικό Θρόνο και σε όλη την Εκκλησία του Χριστού.

Πολλά και ευλογημένα τα έτη σας Παναγιώτατε.

Με σεβασμό και αφοσίωση.
Ιερομ. Ιωακείμ Οικονομίκος.
Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Κίτρους.