Από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου 2017, το Κέντρο Ορθοδόξου Θεολογίας του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, φιλοξένησε ομάδα Ορθοδόξων θεολόγων και ποιμένων, οι οποίοι προσκλήθηκαν να συζητήσουν για θέματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, όπως αυτή προσεγγίζεται από την επιστήμη και το φυσικό δίκαιο, τη θεολογική ανθρωπολογία, τα ανακύπτοντα νομικά ζητήματα, την ψυχολογία και την ποιμαντική μέριμνα. Η συνάντηση αυτή υπήρξε αφορμή για τους ακαδημαϊκούς και τους ποιμένες να μοιραστούν εμπειρίες σε μία συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι Ορθόδοξες Εκκλησίες μπορούν να ανταποκριθούν στα επίκαιρα ποιμαντικά προβλήματα, παραμένοντας πιστές στον Χριστό, το Ευαγγέλιο και την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση. Ο διάλογος ήταν εγκάρδιος και καρποφόρος, ενώ προσέφερε σε καθέναν από τους συμμετέχοντες «τροφή για σκέψη» στο συνεχιζόμενο έργο και τη διαρκή διακονία.

Στο συμπόσιο συμμετείχαν: Ο επίσκοπος Δυτικής Αμερικής Μάξιμος (Vasiljevic) (Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας), Νικόλαος Ασπρούλης (Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου), π. Michael Bakker (Κέντρο Ορθοδόξου Θεολογίας του Άμστερνταμ), π. John Behr (Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο Αγίου Βλαδιμήρου Νέας Υόρκης και Κέντρο Ορθοδόξου Θεολογίας του Άμστερνταμ), Brandon Gallaher (Πανεπιστήμιο του Exeter, Μ. Βρετανία), Edith Humphrey (Θεολογικό Σεμινάριο του Pittsburgh, ΗΠΑ), π. John Jillions (Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο Αγίου Βλαδιμήρου), Παντελής Καλαϊτζίδης (Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου), π. Philip LeMasters (Πανεπιστήμιο McMurry και Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο Αγίου Βλαδιμήρου), π. Joan Lena (Κέντρο Ορθοδόξου Θεολογίας του Άμστερνταμ), π. Andrew Louth (Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου του Durham και Κέντρο Ορθοδόξου Θεολογίας του Άμστερνταμ), π. Nicolae Mosoiu (Πανεπιστήμιο του Sibiu, Ρουμανία), Aristotle Papanikolaou (Fordham University, Νέα Υόρκη), π. Βασίλειος Θερμός (Ανωτ. Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών), Gayle Woloschak (Πανεπιστήμιο Northwestern και Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο Αγίου Βλαδιμήρου).

Το συμπόσιο αυτό εντάσσεται στα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα του Κέντρου Ορθοδόξου Θεολογίας του Άμστερνταμ.