Η δύναμη της εικόνας στη μεταφορά ποικίλων μηνυμάτων είναι αδιαμφισβήτητη, πόσο δε όταν ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει την βιωτή, την πορεία και την διακονία 25 ετών του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Όψεις και στιγμές από το πολυσχιδές και πολυσήμαντο έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Μεγάλης Εκκλησίας, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Ο Πατριάρχης της Αγάπης, της Ειρήνης και του Διαλόγου» του δημοσιογράφου-φωτογράφου Νικόλαου Μαγγίνα που άνοιξε τις πόρτες της στον χώρο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης.

Εδώ και 26 χρόνια ο Νίκος Μαγγίνας με την δική του ματιά και την φωτογραφική του μηχανή αποτύπωσε στιγμές και γεγονότα της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας της πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως καταγράφοντας σε πολλές χιλιάδες μέτρα φιλμ, αλλά και σε πολύ μεγάλο όγκο ψηφιακών δεδομένων την πορεία και την διακονία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου από την ημέρα της ανάρρησής του στον θρόνο.

Σημαντικά εκκλησιαστικά γεγονότα, συναντήσεις με εκκλησιαστικούς και πολιτικούς ηγέτες διεθνούς κύρους και εμβέλειας, ιστορικές προσωπικότητες, αλλά και οι αγώνες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την προάσπιση των χριστιανικών αξιών, την προστασία του περιβάλλοντος, την προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διαλόγου των θρησκειών και των ανθρώπων καλής θέλησης αποτυπώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από την οπτική του Νίκου Μαγγίνα.

Τα λαμπρά εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στον χώρο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ιεραρχών, ηγουμένων, κληρικών, Αρχόντων Οφικιαλίων του Οικουμενικού Θρόνου, υπουργών, του Γενικού Προξένου της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη Orhan Yalman Okan, διπλωματών άλλων χωρών, πανεπιστημιακών, και άλλων επισήμων, και πλήθους κόσμου.

Οι ομιλίες ξεκίνησαν από την Πολυξένη-Αδάμ-Βελένη, Αναπληρώτρια προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης  Θεσσαλονίκης, που καλωσόρισε τον  Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος στον χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων: «''Ο Πατριάρχης της Αγάπης, της Ειρήνης και του Διαλόγου'', ένας Ποιμενάρχης αφοσιωμένος στα ιδανικά της Ορθοδοξίας, στην αγάπη, την ειρήνη και στον διάλογο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμπλήρωσε 25 έτη φωτισμένης διακονίας στο τιμόνι της Ορθοδοξίας. Αναλογιζόμενοι την μακρά αυτή πορεία, σε μια εποχή που ο ανθρωπισμός και ο πλουραλισμός απειλούνται, καλούμαστε να αντλήσουμε διδάγματα από το φωτεινό παράδειγμα του, την προσήλωση στην Ορθόδοξη πίστη, στις αξίες της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και του σεβασμού. Εικοσιπέντε χρόνια Πατριαρχίας αφιερωμένα στη θρησκευτική ελευθερία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο διαθρησκειακό διάλογο, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο έμπειρος φωτογράφος και προσηλωμένος παρατηρητής, ο Νίκος Μαγγίνας, με τον φωτογραφικό του φακό αποτυπώνει την πορεία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης και ταυτόχρονα αναδεικνύει την προσωπικότητα του μέσα από το πολυσχιδές έργο του στην διάρκεια της διακονίας του. Ακολουθώντας πιστά, με σταθερότητα τα βήματα του Οικουμενικού Πατριάρχη, η ματιά του Νίκου Μαγγίνα, μέσα από τον φωτογραφικό του φακό, κατορθώνει με μαεστρία να επικοινωνήσει την μοναδικότητα των στιγμών που απεικονίζει, την λάμψη της προσωπικότητας και δια μέσου αυτής το κύρος και την ακτινοβολία του θεσμού που εκπροσωπεί. Θεσμός με βαρύτητα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έχει την πλήρη στήριξή μας ως παγκόσμιο θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο που ακτινοβολεί, μέσα από την μακραίωνη παράδοσή του, Ορθοδοξία και Ελληνισμό».

Μετά τον υφυπουργό Εξωτερικών τον λόγο πήρε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νίκος Παπαχρήστου. Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Μήτκας που μίλησε εκ μέρους των διοργανωτών της έκθεσης.

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο δημοσιογράφος-φωτογράφος και δημιουργός των φωτοστιγμών της έκθεσης Νίκος Μαγγίνας και μίλησε για την εμπειρία του και τα προσωπικά του βιώματα όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου λέγοντας τα εξής:

«Συμμετέχοντας στην καθημερινή ζωή του Φαναρίου, αλλά και συνοδεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε διάφορες χώρες του κόσμου κατά την πλέον των εικοσιπέντε ετών πορεία της διακονίας του είχα τη μεγάλη ευλογία και μοναδική εμπειρία να καταγράψω με τη γραφίδα και κυρίως με το φακό το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης, το διαχρονικό αυτό μήνυμα της οικουμενικής Ορθοδοξίας, το οποίο ο Πατριάρχης μεταφέρει σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας.

Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στην Έκθεση αυτή αποτελούν ένα απειροελάχιστο δείγμα από τη μακρόχρονη διακονία του ανακαινιστού Ίμβριου Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Απεικονίζεται μόνο ένα μέρος της πολυσήμαντης και πολύπλευρης προσφοράς του, ως αδιάψευστη μαρτυρία των γεγονότων τα οποία πλουτίζουν την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παράλληλα οι φωτογραφίες μαρτυρούν το ήθος, τη γνησιότητα της έκφρασης και την απλότητα της καθημερινής συμπεριφοράς της σπάνιας προσώπικότητας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Όλα αυτά μοιράζομαι απόψε μαζί σας στον ιστορικό αυτό χώρο της πόλης της Θεσσαλονίκης. Έτσι όπως τα έζησα, τα είδα και τα κατέγραψα με το φακό μου.

Σας ευχαριστώ Παναγιώτατε για την ευκαιρία που μου δώσατε. Για τις ιστορικές στιγμές στις οποίες ήμουν μάρτυρας. Σας ευχαριστώ για όσα κάνετε για την Ορθοδοξία, για την Εκκλησία μας και για την ανθρωπότητα γενικά.

Ευχαριστώ και όλους εκείνους που συνετέλεσαν για την πραγματοποίηση αυτής της εκθέσεως δηλαδή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δικηγορικό και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και την Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση - ΑΧΕΠΑ καθώς και την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης για τη διάθεση του χώρου. Ειδικότερα θερμές ευχαριστίες εκφράζω στους Αναστάσιο Μαστρογιάννη και Καθηγητή Δημήτριο Θεοφανίδη για την ιδιαίτερη συμβολή τους στην έκθεση».

Οι ομιλίες έκλεισαν με την ομιλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Την τελετή των εγκαινίων επένδυσαν μουσικά ψάλλοντας ύμνους τα μέλη του Ομίλου Μουσικοφίλων «Βυζαντινό Αναλόγιο Καλαμαριάς» υπό την διεύθυνση του Αντωνίου Πετρόπουλου.

Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης ο δημιουργός Νίκος Μαγγίνας ξενάγησε τον Πατριάρχη και τους άλλους επισήμους στους χώρους της έκθεσης.

Την έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, ενώ η έκθεση πραγματοποιείται με την συνδρομή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Ελληνοαμερικανικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Οργάνωσης (AHEPA).