Την ολόθερμη στήριξή τους προς τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο προσέφεραν εκπρόσωποι της Αυτοδιοικήσεως ύστερα από τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και την αντίδραση της Ι.Μητροπόλεως Μεσσηνίας (δείτε ΕΔΩ).

Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για τις δηλώσεις του Υπουργού, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, στάθηκε το ζήτημα κλεισίματος στρατοπέδου στην Καλαμάτα, ενδεχόμενο που όπως φαίνεται προκαλεί την αντίδραση τοπικών παραγόντων και μερίδας της τοπικής κοινωνίας.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Γιάννη Σινάπη στην ηλεκτρονική της έκδοση της τοπικής εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (δείτε ΕΔΩ), σημείωσε ότι «η διατήρηση του Στρατοπέδου δεν αποτελεί χατίρι για κανένα δήμαρχο. Αποτελεί πράξη σεβασμού στην παράδοση και στην ιστορία των Καλαματιανών και των Μεσσηνίων. Ενδεχόμενη κατάργηση είναι πράξη πολιτική, εξόχως αρνητική».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο δήμαρχος Καλαμάτας είπε ότι «δε θα έπρεπε να έχει γίνει. Το 80% του λαού τρέφει σεβασμό προς την Εκκλησία. Πρέπει να δείχνουμε ανοχή και σεβασμό. Και αν ζήτησε κάτι ο σεβασμιώτατος, δεν είναι προς θάνατο. Έπρεπε να το κάνει, γιατί κάποιος έφθασε στην πόρτα του».

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κυρία Ελένη Αλειφέρη, δήλωσε για το ίδιο ζήτημα – σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας – ότι «οι Μεσσήνιοι γνωρίζουμε και ζούμε πολύ καλά τον μητροπολίτη μας και ξέρουμε την ποιότητα και τη σοβαρότητα τη παρουσίας του στη Μεσσηνία, καθώς και την υποστήριξη των θεμάτων και έχουμε ήδη κρίνει. Βεβαίως πλέον βλέπουμε και αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας».

Δηλώσεις για το ζήτημα έκανε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς ο οποίος, όπως μεταφέρει το ρεπορτάζ της Eleftheria online, έκανε λόγο «αήθεις χαρακτηρισμούς».

«Οσον αφορά τον μητροπολίτη Μεσσηνίας εκτιμώ ότι δεν είναι ο μόνος που έδειξε όλο αυτό το διάστημα προς τα έξω τη στάση του και τη θέση του για τη διατήρηση του Στρατοπέδου της Καλαμάτας, αλλά σε αυτή την προσπάθεια ήταν όλοι παρόντες. Η περιφερειακή αρχή, όλες οι δημοτικές αρχές, όλες οι συλλογικότητες, φορείς, επαγγελματίες και επιμελητήρια. Οφείλω να του θυμίσω επίσης, ότι και σε άλλες προσπάθειες κυβερνήσεων να καταργηθεί το Στρατόπεδο, στο σύνολο όλοι μας σταθήκαμε απέναντι και το διατηρήσαμε σε πολύ καλύτερα επίπεδα υποδομών και λειτουργικότητας. Το μήνυμα είναι απλό και ξεκάθαρο. Θα περιμέναμε από τον υπουργό να είναι πιο σοβαρός και ο λαός της Μεσσηνίας και η σχέση του με τον μητροπολίτη μας ήταν, είναι και θα είναι άρρηκτη», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ.Μαντάς.