Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εξήρε το έργο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την ανακούφιση του ελληνικού λαού από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και ευχαρίστησε την Εκκλησία της Ελλάδος για την στήριξη που παρείχε καθώς και για την συμμετοχή της στην Αγία και Μεγάλο Σύνοδο της Κρήτης.

«Συμπορευθήκαμε στην Κρήτη» είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος «και κάναμε υπό τις δεδομένες συνθήκες το καλύτερο δυνατό. Δυστυχώς μερικές Εκκλησίες δεν θέλησαν την τελευταία στιγμή να συμπορευθούν μαζί μας, παρά τα όσα συμφωνήσαμε στη Γενεύη όλοι μαζί και υπέγραψαν και αυτές οι Εκκλησίες. Παλινώδησαν την τελευταία στιγμή, την 12η να μη συμμετάσχουν αλλά αυτός δεν ήταν λόγος να μην συγκληθεί η Σύνοδος, η οποία προετοιμαζόταν επί τόσα πολλά χρόνια και έπρεπε επιτέλους να πραγματοποιηθεί, έστω και με την απουσία των αδελφών Εκκλησιών που παλινώδησαν. Εμείς από το Οικουμενικό Πατριαρχείο σας ευχαριστούμε για την συμπόρευσή σας και σε αυτό το μεγάλο και ιστορικό γεγονός και τώρα όλοι μαζί πρέπει να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις». Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο μεγάλο διορθόδοξο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2018 που θα πραγματοποιηθεί με σκοπό να διαδοθούν ευρύτερα οι αποφάσεις της Συνόδου προκειμένου να γίνουν κτήμα των ορθοδόξων πιστών.

Από την δική του πλευρά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη ότι «η αγάπη μας και ο σεβασμός μας είναι συνεχής προς το Πατριαρχείο, αλλά και στη δική σας προσωπικότητα και στους συνεργάτες σας. Έρχεστε σε μια περίοδο που εμείς παλεύουμε αγωνιζόμαστε και με το λόγο και με τη έμπρακτη βοήθεια για τη στήριξη των συνανθρώπων μας» και ενημέρωσε τον Πατριάρχη για την αυριανή ημερίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την συνταγματική αναθεώρηση ζητώντας από τον κ. Βαρθολομαίο τις απόψεις, τα σχόλια και τις θέσεις του Φαναρίου για το ζήτημα αυτό.

Αναφορικά με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης ο κ. Ιερώνυμος σχολίασε ότι η σύγκλησή της οφείλεται στις δράσεις του Πατριάρχη υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «μερικοί από εμάς μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις αλλά η υπακοή είναι απαραίτητη. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η συμμετοχή μας στη μεγάλη σύναξη της Κρήτης έδειξε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος μολονότι έχουμε τα δικά μας προβλήματα, είμαστε ενωμένοι και ευχόμαστε από καρδίας τα μικρογεγονότα που συμβαίνουν σε όλες τις προσπάθειες να είναι μικρά λίγα και να τα ξεχάσουμε γρήγορα».

Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων στην αίθουσα του θρόνου, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δώρισαν ο ένας στον άλλο ένα μπαστούνι, ενώ ο Πατριάρχης δώρισε ακόμα στον Αρχιεπίσκοπο έναν σταυρό ευλογίας και στον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής π. Συμεών Βολιώτη έναν επιστήθιο σταυρό.