Η εορτή του Δεκαπενταύγουστου συνδέεται με την μοναδικότητα του προσώπου της Παναγίας μας στο έργο της εν Χριστώ σωτηρίας μας. Η Παναγία μας διαδραμάτισε σημαντικό και κορυφαίο ρόλο στην όλη ιστορική εμφάνιση του Χριστιανισμού στο προσκήνιο της παγκόσμιας Ιστορίας. Μπορεί η ζωή να σημαδεύεται πολλές φορές από συμπτώσεις που δίνουν στον άνθρωπο και τη χαρά και το πόνο, την ευτυχία και τη τραγωδία. Γνωρίζουμε όμως ότι όσο περισσότερο κάποιος προσέχει περιορίζει και τους κινδύνους που οδηγούν σε τραγωδίες, από τις καθημερινές και αμέτρητες θυσίες των γονέων και των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας προστατεύονται αθώες παιδικές ψυχές. Μάλιστα οι προσευχές τους στη γλυκιά μορφή της Παναγίας μας ως της φιλόστοργης Μητέρας μας να δέεται εις τον Υιό της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό γίνεται τρόπος ζωντανής πίστης που κορυφώνεται με τις παρακλήσεις της Παναγίας μας κατά τον Δεκαπενταύγουστο.  

Ο άγιος Επιφάνιος, επίσκοπος Κύπρου, εκφράζοντας την αποστολική παράδοση και τους πατέρες της Εκκλησίας τονίζει ότι η Παναγία μας παραμένει για πάντα μαζί μας δεόμενη υπέρ της του κόσμου σωτηρίας και της των πάντων ενώσεως του σώματος των χριστιανών και όλων των ανθρώπων. Έτσι στο ύμνο της εορτής του Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, τονίζεται ότι «εν τη κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλειπες Θεοτόκε, αλλά μετέστης προς τη Ζωήν μήτηρ υπάρχουσα της Ζωής.....».

Ο άγιος Επιφάνιος μας λέει ότι η Παναγία μας με την Κοίμησή της και τη Μετάσταση της στους Ουρανούς, μοιάζει με την Βασίλισσα εκείνη που κάθεται στον Θρόνο της σε ασφαλή Κάστρο, που ποτέ της όμως δεν ησυχάζει όσο γνωρίζει ότι τα παιδιά της, δηλαδή όλοι εμείς, στο κόσμο αυτό μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με τραγωδίες που ποτέ μας δεν διανοηθήκαμε. Για να υπερβούμε τις κρίσεις που ζεί σήμερα το Έθνος χρειάζεται η ενότητα όλων μας και η κοινή δράση. Ο σεβασμός και η ευσέβεια στο άγιο Πρόσωπο της Παναγίας μας μπορεί να μας ενισχύσει για να έχουμε εθνική ομοψυχία για κοινή δράση για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Η Παναγία μας βοηθός μας. Μέσα στη χαλάρωση των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου μπορούμε με περισσότερη νηφαλιότητα, ηρεμία, γαλήνη και προσευχή να προβληματισθούμε όλοι μας πώς να βελτιώσουμε τα πράγματα γύρω μας για να ζήσουμε και μείς και τα παιδιά μας ένα καλύτερο κόσμο χωρίς στρες και αβεβαιότητα για το αύριο.