Πρώτο θέμα στα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια και μάλιστα σε απευθείας μετάδοση έγινε η αποχαιρετιστήρια τελετή στη σορό του δολοφονηθέντα ρώσου πρέσβη Ανδρέα Καρλόβ.

Σε μια λιτή, αλλά άκρως συγκινητική τελετή στο αεροδρόμιο της Άγκυρας εκπρόσωποι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, των στρατιωτικών αρχών καθώς και μέλη των διπλωματικών αποστολών στην πρωτεύουσα της χώρας αποχαιρέτησαν τη σορό του αγρίως δολοφονηθέντα ρώσου πρέσβη. Οι γυναίκες των πρεσβευτών στην Άγκυρα, μεταξύ αυτών και η σύζυγος του Έλληνα πρέσβη, συλλυπήθηκαν την χήρα του ρώσου διπλωμάτη.

Το ύστατο χαίρε στον δολοφονημένο πρέσβη Ανδρέα Καρλόβ, πριν η σορός του εγκαταλείψει την Τουρκία για την γενέτειρα χώρα του την Ρωσία, απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διά του εκπροσώπου του, Μέγα Αρχιμανδρίτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Βησσαρίωνα. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου τοποθετήθηκε το φέρετρο, τυλιγμένο με την ρωσική σημαία. Εκεί τελέσθηκε τρισάγιο από τον Μ. Αρχιμ. Βησσαρίωνα.

Ο κληρικός της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, που ομιλεί την ρωσική γλώσσα λόγω των σπουδών του στην Αγία Πετρούπολη, έδωσε τον τελευταίο ασπασμό και δεήθηκε για την ανάπαυση της ψυχής του τέκνου της ορθόδοξης Εκκλησίας, παρουσία της συντετριμμένης χήρας του Ανδρέα Καρλόβ.

Στη συνέχεια ο Μ. Αρχιμ. Βησσαρίων συνομιλώντας με την χήρα του Ανδρέα Καρλόβ διεβίβασε τα συλλυπητήρια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ η σύζυγος του δολοφονημένου διπλωμάτη κατασπάστηκε με πολλή συγκίνηση τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον κ. Βαρθολομαίο για τη λεπτή χειρονομία να στείλει ιερωμένο, για να τελέσει τη νεκρώσιμη δέηση στη σορό του συζύγου της πριν το τελευταίο ταξίδι για την πατρίδα Ρωσία.

Αμέσως μετά το τρισάγιο, άγημα τούρκων στρατιωτών μετέφερε στους ώμους το φέρετρο προς το αεροσκάφος του ρωσικού κράτους που εστάλη στην Άγκυρα για τον επαναπατρισμό της σορού του δολοφονηθέντα ρώσου πρέσβη, ενόσω ο Μ. Αρχιμ. Βησσαρίων θυμιάτιζε.

Ο αείμνηστος Αδρέας Καρλόβ είχε εξαιρετική συνεργασία με την Μητέρα Εκκλησία, καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας του στην Τουρκία και είχε συναντηθεί πολλές φορές με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η τελευταία του επίσκεψη στο Φανάρι είχε γίνει τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Ανδρέα Καρλόβ είχε συνοδεύσει τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμα Σεργκέι Ναρίσκιν, κατά την προσκυνηματική επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Απρίλιο του 2015.